online slots game malaysia
BiznisVijesti

Mehta: Siguran sam da Vlada FBiH neće ostaviti “ArcelorMittal” Zenica bez električne energije

Kompanija “ArcelorMittal” Zenica uvjerena je kako će u pregovorima s Vladom Federacije Bosne i Hercegovine narednih dana ipak iznaći rješenje te da će i ove godine biti snabdjeveni dovoljnim količinama električne energije za svoje potrebe – kazao je u obraćanju novinarima večeras u Sarajevu generalni direktor te kompanije Nikhil Mehta.

Uprkos tome što su iz Javnog preduzeća Elektroprivreda BiH saopćili kako ih nisu mogli čekati te da su na tržištu prodali količine energije koje su bili rezervisali za tu kompaniju, Mehta je uvjeren kako Vlada FBiH neće dozvoliti za AMZ ostane bez električne energije od 1. marta.

Njihove su potrebe, dodao je, nešto manje nego proteklih godina, jer imaju kapacitete za proizvodnju 100.000 MW iz vlastitih turbina, dok bi im EPBiH trebala isporučiti oko 400.000 MW.

-Trenutno smo u situaciji gdje još uvijek nismo dobili ugovor za isporuku električne energije za 2022. godinu, ali smo u pregovorima sa EPBiH.

Objasnio je kako su ponudu, s novim, višim cijenama dobili u oktobru te su tokom novembra od JP EPBiH dobili odgovor kako im novu ponudu za ugovor ne mogu dati dok se po pitanju cijene ne izjasni Vlada FBiH.

Kako je odluka, napomenuo je, donesena 30. decembra prošle godine, odmah su zatražili i novu ponudu.

-Čekali smo na ponudu i ugovor po novom zakonu. Ali nam je jasno, svima je jasno, da smo željeli imati ugovor s EPBiH. Mi smo uvijek bili kupac EPBiH i nemamo drugu opciju- podvlači Mehta.

Nije bilo nijedne naznake da nas oni čekaju. Mi takve informacije nismo imali. Cijelo smo vrijeme pregovarali. Nisu nas morali čekati. Svi smo čekali odluku Vlade FBiH, o tome kakva će biti cijena. Inače, uvijek sklapamo ugovore krajem decembra- kazao je Mehta.

AMZ je, kao i drugi privredni subjekti, bio spreman pristati na 20-postotno povećanje cijene električne energije za ovu godinu.

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia