online slots game malaysia
KulturaVijesti

Međukulturno vijeće BiH: Hitno riješiti status četiri temeljne organizacije

U Direkciji BZK „Preporod“ održana je prva sjednica Međukulturnog vijeća Bosne i Hercegovine, a koje čine BZK „Preporod“, HKD „Napredak“, SPKD „Prosvjeta“ i JKPHD „La Benevolencija“.

Raspravljano je o statusnim pitanjima i problemima u radu i djelovanju četiri temeljne organizacije kulture naroda Bosne i Hercegovine, kao i o zajedničkim projektima, programima i aktivnostima u tekućoj godini.

Naglašeno je da Vijeće nije zadovoljno statusom četiri temeljne organizacije kulture naroda Bosne i Hercegovine, naročito uzevši u obzir činjenicu da su ove organizacije među najstarijim ustanovama u Bosni i Hercegovini i da postoje više od jednog stoljeća, kao i njihove brojne doprinose kulturi i društvu Bosne i Hercegovine tokom svih proteklih desetljeća. Posebno je ukazano na višedesetljetni problem finansiranja rada i djelovanja ovih organizacija, kao i na problem njihove brojne imovine koja je nacionalizirana 1949. godine i od tada otuđena ovim organizacijama kao izvornim vlasnicima.

Zaključeno je da je nužno što prije riješiti pitanja statusa i načina finansiranja rada i djelovanja četiri temeljne organizacije kulture naroda Bosne i Hercegovine, u čemu se očekuje puna podrška svih razina vlasti u Bosni i Hercegovini.

Vijeće je pozdravilo informaciju da je Vlada Kantona Sarajevo usvojila prijedlog odluke o proglašenju četiri temeljne organizacije kulture naroda Bosne i Hercegovine društvima kulture od posebnog značaja za Kanton Sarajevo, odnosno da je prijedlog ove odluke uputila u skupštinsku proceduru.

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia