online slots game malaysia
SarajevoVijesti

KS: 74 nova slučaja zaraze koronavirusom

Prema biltenu Zavoda za javno zdravstvo KS, u protekla 24 sata, u Kantonu Sarajevo su potvrđena 74 nova slučaja zaraze koronavirusom, nakon laboratorijskog testiranja 781 uzorka.

U istom periodu, od Covid-19 infekcije oporavilo se 35 naših sugrađana. Nije bilo smrtnih slučajeva.

Trenutno je na bolničkom liječenju 68 pacijenata, od kojih njih 43 ima akutnu infekciju, dok su ostali post covid ili se nalaze na opservaciji/trijaži.

Na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu liječi se 36 pacijenata, a na liječenju u Općoj bolnici „Prim.dr. Abdulah Nakaš“ ih je 32.

Nema pacijenata na respiratoru, dok ih šest koristi kiseoničku potporu disanju iznad 15 litara u minuti.

Kanton Sarajevo danas bilježi 311 aktivnih slučajeva Covid-19 infekcije. U samoizolaciji se trenutno nalazi 1.201 osoba.

Od početka pandemije u Kantonu Sarajevo evidentirano je ukupno 53.637 osoba zaraženih koronavirusom i 52.031 izliječena.

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo KS, u proteklih sedam dana prosječan broj zaraženih je 46, dok sedmična incidenca, odnosno broj oboljelih na 100.000 stanovnika, iznosi 77.

“S obzirom na pojavu delta soja i njegove visoke zaraznosti, a u svrhu zadržavanja pozitivnih trendova, apeliramo na stanovništvo Kantona Sarajevo da poštuje mjere lične zaštite – održavanje fizičke distance 1,5 do 2 metra, pravilno nošenje maske u zatvorenim i na otvorenim prostorima, ukoliko se ne može održati fizička distanca, kao i higijenu ruku. Posebno naglašavamo izbjegavanje dužeg zadržavanja u zatvorenim prostorijama gdje je mogući bliski kontakt kroz duži vremenski period i izbjegavanje gužvi i navedenih prostora. Sve osobe sa akutnim respiratornim smetnjama, povišenom temperaturom, bolovima u mišićima i opštom slabošću neka ostanu kući i kontaktiraju nadležne zdravstvene službe”, ponavljaju ključne mjere i preporuke iz Zavoda za javno zdravstvo KS.

U Covid-ambulantama Javne ustanove Dom zdravlja KS pregledano je 140 pacijenata, od kojih je jedan transportovan na KCUS.

Na drive-in punktu na Vrbanji i u Covid-ambulantama uzeto je ukupno 475 PCR briseva.

Covid-pozivni centar zabilježio je 90 poziva, a obavljeno je i 65 razgovora sa pacijentima putem telefonskih brojeva u Covid-ambulantama.

U toku proteklog dana, ukupno su aplicirane 2.063 doze vakcina, i to na Zetri 1.636, te 427 na tri novootvorena vakcinalna punkta u domovima zdravlja Vogošća, Ilijaš i Hadžići.

I danas se na Zetri nastavljaju “Dani otvorenih vrata”, u okviru kojih je omogućen pristup vakcinaciji svim građanima Kantona Sarajevo iznad 18 godina, bez prethodnih najava.

Također je i na vakcinalnim punktovima u pomenute tri općine omogućeno vakcinisanje stanovnicima ovih lokalnih zajednica, iznad 18 godina, bez prethodne najave.

“Bitno je napomenuti da građani moraju doći na revakcinaciju na onaj punkt na kojem su primili prvu dozu”, naglašavaju iz Ministarstva zdravstva Kantona Sarajevo.

Iz ovog resornog ministarstva i dalje upućuju poziv i apeluju na građane da se vakcinišu, jer samo tako čuvaju sebe, ali i sve druge oko sebe.

Zajedno sa zdravstvenim ustanovama Ministarstvo zdravstva KS zahvaljuje građanima na saradnji i mole ih da nastave sa poštivanjem svih propisanih higijensko-epidemioloških mjera.

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia