online slots game malaysia
SarajevoVijesti

Krajnja odluka o održavanju maturskih večeri će ovisiti o dogovoru roditelja i menadžementa osnovnih i srednjih škola

Kraj školske godine vrijeme je kada se i osnovci i srednjoškolci pripremaju za matursko večer. Ove godine situacija je drugačija zbog pandemije korona virusa. Ministarstvo obrazovanja Kantona Sarajevo (KS) dozvolilo je održavanje maturskih večeri. Udruženje direktora drugačijeg je mišljenja.

U Osnovnoj školi Fatima Gunić posljednji dan nastave ujedno je i matursko večer. Neformalna odjeća, simbolične bijele majice, kompromis su za uobičajeno druženje čije je planove poremetila pandemija korona virusa. Na ovakvo okupljanje učenici su se odlučili iako je resorno Ministarstvo objavilo da su stečeni uvjeti za održavanje maturskih večeri uz poštivanje epidemiološkoh mjera.

„Zvanična obavijest svim osnovnim i srednjim školama je upućena ispred ministarstva danas u toku dana. Trebamo razgraničiti da se ne radi o pojedinačnoj odluci budući da ja kažem ili ne kažemn da li će se maturske večeri održavati, ali smo kao ministarstvo smatrali da trebamo dati određenu direktivu“, kazao je Anis Krivić, ministar obrazovanja, nauke i mladih KS.

Za ovakvu odluku ministarstva saznali smo iz medija, tvrde u Udruženju direktora sarajevskih osnovnih škola. Zvanična obavijest stigla je nakon našeg razgovora sa predsjednikom Ćuprijom. Bez obzira na zvanični dopis, matursko večer neće se organizovati bez prethodne saglasnosti roditelja.

 „Ko nama zaista može garantovati ili evo ja nisam dovoljno hrabar da organiziram matursko veče u bilo kojem objektu, na koji način ću ja ispoštovati sve te epidemiološke mjere kada samo već prije 5 dana bilo stanje nesreće u Federaciji“, rekao je Hajrudin Ćuprija, predsjednik Udruženja direktora osnovnih škola KS.

Smatraju i da je odluka neblagovremena zbog  kratkog roka za organizaciju. Bitne su kažu i finansije jer su porodični budžeti oslabljeni nakon pandemije. Vijeće roditelja, kao i maturanti počeli su sa pripremama. Ističu da će se sve odvijati u dogovoru sa menadžmentom, a troškove organizacije treba svesti na minimum.

 „Ovo je zaista jedan trenutak gdje zaista svi dodatno imamo troškove u svim porodicama da vodimo računa da je cilj mature proslava, druženje, oproštaj sa vršnjacima, sa generacijom, svojim nastavnicima a ne neko dokazivanje šta, kako i koliko je ko mogao sebi priuštiti za tu organizaciju“, rekla je Merima Bečarević, Vijeće roditelja KS.  

Krajnja odluka o održavanju maturskih večeri ipak će ovisiti o dogovoru roditelja i menadžementa osnovnih i srednjih škola. Podsjećamo, epidemiološke mjere koje se moraju ispoštovati nalažu da se u zatvorenom prostoru smije okupiti stotinu, a otvorenom tri stotine osoba.

Naida Karić, TVSA

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia