online slots game malaysia
BiznisBosna i Hercegovina

Košarac: Pokrenuta izrada strateškog plana ruralnog razvoja BiH 2022 – 2027.

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH, Staša Košarac izjavio je da su pokrenute aktivnosti na izradi strateškog plana ruralnog razvoja BiH – Okvirni dokument za period od 2022. do 2027. godine, koji predstavlja zbir strategija Republike Srpske, Federacije BiH i Brčko Distrikta, saopćeno je iz resornog ministarstva.

On je istaknuo da je riječ o strategiji baziranoj na jasno identifikovanim potrebama i interesima Republike Srpske, Federacije BiH i Brčko Distrikta te da ovaj dokument sadrži analize, ciljeve, mjere i planove koji su već na snazi i implementiraju se u okviru entitetskih strateških dokumenata.

– Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH nije i neće biti centralni organ koji nameće bilo kakve strategije na nivou BiH. Nećemo dozvoliti bilo kakvo kretanje izvan utvrđenih stavova i politika entitetskih institucija, koje su, u skladu sa Ustavom, nadležne za oblast poljoprivrede – poručio je Košarac.   

Naša obaveza je da izradimo ovaj dokument i insistiramo da u tome ravnopravno učestvuju nadležne institucije na svim nivoima vlasti jer politike institucija Republike Srpske, Federacije BiH i Brčko Distrikta moraju biti potpuno vidljive,  naglasio je  Košarac.

Prema njegovim riječima, to je jedini mogući model koji garantuje efikasan zajednički rad na ispunjavanju preuzetih obaveza.

– Isključivo uz takav način rada i poštovanje ustavnih nadležnosti možemo doći do potrebnog dokumenta kako bismo otvorili mogućnost da domaći poljoprivrednici nastave sa apliciranjem za IPA fondove EU te obezbijedili postepeno usklađivanje poljoprivrede i razvoja ruralnih područja sa praksama i standardima EU – zaključio je Košarac.

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia