online slots game malaysia
Vijesti

Ko u BiH upravlja međunarodnim sredstvima za pomoć migrantima?

Iako je Bosna I Hercegovina do sada dobila desetine miliona maraka za smještaj migranata još uvijek većina je smještena u nehumanim uvjetima.Na koji način se troše sredstva koja dolaze u Bosnu I Hercegovinu I da li postoji plan da se zaustavi humanitarna katastrofa, pitanje je koje se sve češće postavlja. Iz IOM-a tvrde da se novac transprentno troši , dok iz Minsiatrstva sigurnosti poručuju da oni nemaju ništa sa utroškom sredstava te da je samim tim I njihova odgovornost ograničena.

Evropska unija 2. januara najavila je da će za 3,5 miliona eura povećati pomoć za smještaj migranta u Bosni i Hercegovini i pozvala da kamp Lipa ponovo bude izgrađen. I u aprilu prošle godine po istoj osnovi naša zemlja je dobila 4,5 miliona eura. Kako tvrde u IOM-u, o načinu na koji se novac raspoređuje i troši odlučuje i Ministarstvo sigurnosti, Evropska unija i međunarodni partneri IOM, UNHCR, UNICEP, UNFPA te Danski izbjeglički centar.

Kada institucije državnog, kantonalnog ili lokalnog nivoa imaju potrebe za rješavanje migrantske situacije, a koje žele pokriti sredstvima iz EU fondova, one moraju formulirati potrebe i zahtjev dostaviti Ministarstvu sigurnosti. Ministarstvo odlučuje o prioritetima za raspoređivanje sredstava po izvještaju institucija.

I dok svi bježe od odgovornosti, brojke govore za sebe. Od septembra 2018, IOM je dobio ukupno 50 miliona Eur-a kroz IPA instrument Evropske unije.
U periodu od septembra 2018. do jula ove godine, potrošeno je 35 miliona eura. Kako je potrošen ovaj novac? Oko 7 miliona eura je potrošeno na jednokratne troškove uspostave prihvatnih centara za migrante.Oko 25 miliona eura je potrošeno na humanitarnu pomoć, uključujući operativne troškove Centara.

Više od 3.000 migranata kreće se u Bosni i Hercegovini izvan prihvatnih kampova O njima ne brine IOM. Za njihovu prehranu i higijenske potrepštine do sada su, tvrde u Crvenom križu, izdvojili 2 miliona maraka.
Sve ovo dovodi do situacije da su migranti izvan kampova često i u težoj situaciji. I sinoćnja poruka migranata iz kampa Lipa nadležnima u Ministarsvu sigurnosti pokazatelj je da su oni nezadovoljni uvjetima smještaja u Bosni I Hercegovini, te da su spremni na neposlušnost i incidente, što je pokazalo i paljenje kampa.

Namik Vatrnjak, TVSA

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia