online slots game malaysia
Bosna i HercegovinaVijesti

MCP kooridinira s entitetskim institucijama nabavku vakcina

U skladu s iskazanim potrebama bh. entiteta i Brčko distrikta naručeno je 1.232.000 doza vakcina kroz COVAX mehanizam, a iskazana je i potreba entiteta za 892.000 doza u okviru EU mehanizma nabavke, saopćilo je danas Ministarstvo civilnih poslova Bosne i Hercegovine.

Tokom iskazivanja tih prvih potreba nabavke u okviru EU mehanizma razmatralo se prije svega o vakcini Biontech-Pfizer i Moderna proizvođača. Vakcina Biontech-Pfizer proizvođača dobila je potrebna odobrenja Evropske agencije za lijekove dok se odobrenje za vakcine Moderna očekuje sredinom januara.

Kako se podsjeća u saopćenju Ministarstva civilnih poslova, prve alokacije su određene za zemlje članice Evropske unije dok će tačan broj alokacija kao i broj doza po svakoj od alokacija za zemlje zapadnog Balkana biti definiran u smjernicama Evropske komisije koje BiH očekuje u januaru.

Kada je riječ o nabavci vakcina u okviru COVAX mehanizma, nakon što Bosna i Hercegovina dobije informacije o preciznim rokovima i vrsti vakcina koje će biti distribuirane, entiteti i Brčko distrikt će preuzeti daljnje aktivnosti realizacije.

Ministarstvo civilnih poslova je na osnovu saglasnosti Predsjedništva BiH i Vijeća ministara BiH, isključivo poštujući ustavne nadležnosti i iskazane potrebe nadležnih vlasti entiteta i Brčko distrikta, potpisalo Sporazum o pristupu COVAX mehanizmu te koordiniralo pristup EU mehanizmu za nabavu cjepiva.

– Uzimajući u obzir te činjenice, ni u kojem slučaju ne stoje primjedbe o nedostatku koordinacije i komunikacije u ovom izuzetno značajnom trenutku za sve stanovnike BiH – kažu iz Ministarstva.

Koordinirajući s nadležnim ministarstvima, nije iskazana potrebe za nabavku direktnim pregovaranjem s proizvođačima vakcina, jer je stav bio da prioritet treba biti sigurnost nabavljene vakcine što garantiraju COVAX i EU mehanizam nabavke.

Poštujući zakonske propise, nabavka lijekova i vakcina je u nadležnosti entiteta te Ministarstvo civilnih poslova ne donosi samostalno odluke.

– Od samog početka pandemije, Vijeće ministara BiH aktivno učestvuje u borbi protiv Covida-19 te je izdvojilo značajna finansijska sredstva i donijelo niz ključnih odluka kako bi borba bila što efikasnija – podsjećaju iz Ministarstva civilnih poslova BiH.

Na sjednici održanoj 29. decembra na inicijativu Ministarstva civilnih poslova, Vijeće ministara BiH je usvojilo odluku o odobravanju sredstava u iznosu od dva miliona KM za plaćanje zavisnih troškova nabavke vakcine.

Također, Vijeće ministara je usvojilo Informaciju Ministarstva civilnih poslova o potrebi hitne podrške Evropske komisije za osiguravanje dodatnih i jačanje postojećih kapaciteta hladnih lanaca i materijala za vakcine u Bosni i Hercegovini, pripremljenu u skladu sa zahtjevima nadležnih institucija u području zdravstva bh. entiteta i Brčko distrikta BiH.

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia