online slots game malaysia
Bosna i HercegovinaVijesti

Klub NiP-NB traži tematsku sjednicu Parlamenta FBiH o stanju na KCUS-u

Šef Kluba Naroda i Pravde i Nezavisnog bloka u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH dr. Goran Akšamija zatražio je od predsjedavajućeg ovog doma održavanje tematske sjednice o stanju na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu (KCUS), saopćeno je iz NiP-a.

Opozicija je i ranije tražila održavanje jedne tematske sjednice na kojoj bi se Zastupnički dom Parlamenta FBiH informirao o stanju na KCUS-u, ali sjednica do danas nije održana. Odmah po objavi informacije da KCUS napušta veći broj anesteziologa, dr. Akšamija je u ime Kluba NiP-NB ponovo zatražio od predsjedavajućeg Zastupničkog doma Parlamenta FBiH Mirsada Zaimovića (SDA) sazivanje tematske sjednice.

– Rukovodstvo Zastupničkog doma Parlamenta Federacije BiH nikada nije održalo već jednom zakazanu i stalno odgađanu tematsku sjednicu uz neobjašnjivu argumentaciju za njeno odlaganje uz svesrdnu pomoć Federalnog ministra zdravstva doc. dr. Vjekoslava Mandića, a što je u potpunosti jasno da je urađeno u cilju dogovornog prikrivanja stvarnog stanja u ovoj ustanovi i upitnosti dostatnosti pružanja zdravstvenih usluga. KCUS je od 2016. godine napustilo preko 160 iskusnih ljekara specijalista od kojih veliki broj sa akademskim zvanjima, kao i više stotina ostalih zdravstvenih kadrova svih profila na šta nije reagirala Vlada FBiH kao osnivač ove ustanove, a na osnovu čega je trebala promptno reagirati radi zaustavljanja ovih nemilih dešavanja i dovođenja u upitnost liječenja pripadajućih pacijenata i normalnog funkcioniranja ove zdravstvene ustanove – navodi se u obrazloženju.

Iako je po Poslovniku održavanje ove sjednice tražio dovoljan broj poslanika, ona nije realizirala duže od godinu dana.

– S obzirom na dalje usložnjavanje situacije na KCUS-u uzrokovano otkazima 13 anesteziologinja, tražimo hitno održavanje ove tematske sjednice, a u skladu sa članom 96. i 98. Poslovnika o radu Zastupničkog doma Parlamenta FBiH“, stoji na kraju zahtjeva za održavanje tematske sjednice pod naslovom „Stanje na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu sa posebnim osvrtom na uvjete liječenja pacijenata te odlazak velikog broja ljekara specijalista – navodi se u inicijativi.

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia