online slots game malaysia
Bosna i HercegovinaVijesti

Kavazović: Zajednicu vjernika graditi usključivo na temeljima bratstva

Reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein ef. Kavazović danas je, na međunarodnoj konferenciji “Članovi parlamenata i vjerski lideri za mir i suživot” u Sarajevu, poručio da je zajednicu vjernika moguće graditi isključivo na temeljima bratstva koje nije rezultat samo profanih, ljudskih napora.

Podvukao je da bi se ideja bratstva trebala unijeti u naše duhovno biće kako bismo ga mogli učiniti dijelom naše žive vjere.

– Čini mi se da bi naš zadatak trebao biti da se prihvatimo tog posla i da taj cilj u našim zajednicama učinimo jasnijim i vidljivijim. Moramo biti svjesni da izgradnja naših zajednica i njihovo održavanje u životu nije moguće postići bez uspostave jakih i postojanih veza među vjernicima – izjavio je Kavazović. 

Kaže i to da će međusobni dijalog u zajednicama produbiti međusobno razumijevanje i povjerenje, te svoriti želju da se krećemo prema punom zajedništvu, kao braća i sestre.

–  Naša je zadaća da insistiramo na dijalogu, na razgovoru. Moramo i sami učiti i tako odgajati naš narod da su interesi promjenljiva kategorija, od danas do sutra, ali da postoji ono što nas trajno povezuje, to je naša vjera u Boga, naša zajednička sudbina, upućenost jednih na druge – konstatovao je.

Smatra važnim da “bratstvo među članovima naše zajednice ne isključuje naš bratski odnos prema drugima”. 

– Naše bratstvo u vjeri je inkluzivno, bilo da se radi o rasnim, jezičkim, vjerskim, kulturnim i tradicijskim razlikama, one za nas imaju ishodište u Božijoj volji i Njegovoj mudrosti. Ukoliko se prepustimo da nas vodi Božija riječ, razlike među nama nikada neće dovesti do sukoba, jer Božija riječ nas motivira da živimo sa svim našim razlikama kao braća i sestre, prihvatajući jedni druge – kazao je reisu-l-ulema.

Kao suštinski važno pitanje, koje se iznova nameće, spomenuo je širenje mržnje, rasizma, islamofobije, antisemitizma i drugih oblika nepovjerenja među ljudima.

–  Pitanje je to s kojim ćemo morati živjeti i u budućnosti. To je i pitanje naše spremnosti na duhovnu žrtvu da se odupremo toj pošasti i da osposobimo naše zajednice da joj se suprostavljaju. Svjedoci smo postojanja čitavih armija koje se angažiraju na socijalnim mrežama, a koje imaju samo jedan zadatak, da ljude suprostavljaju i udaljavaju jedne od drugih. Ta nastojanja su oprečna pozivu naših nebeskih vjera i moramo im se bezkompromisno suprotstaviti – zaključio je  Kavazović.

Parlamentarna skupština Bosne i Hercegovine i Liga muslimanskog svijeta danas su organizirali Međunarodnu konferenciju pod nazivom “Članovi parlamenata i vjerski lideri za mir i suživot”.

Cilj je da se uspostavi efikasniji dijalog i međusobno razumijevanje među članovima parlamenata i vjerskih vođa, kao i da se pošalju univerzalne poruke mira, tolerancije i suživota s obzirom na izazove i sukobe koji se događaju širom svijeta, prenosi MINA.

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia