online slots game malaysia
Bosna i HercegovinaVijesti

Amer Džekman: “Neki roditelji govore djeci ‘ako je tebe neko udario – ti vrati istom mjerom”

Amer Džekman iz Instituta za populaciju i razvoj bio je gost Sarajevskog jutra. Tema razgovora je bilo nasilje među djecom.

Gost TVSA kaže da postoje teorije da nasilna djeca dolaze iz nasilnih porodica. To može biti, a i ne mora.

„Roditelji do neke mjere imaju utjecaj na djecu, do 5. – 6. razreda osnovne čkole. Odlaskom u srednju školu, društvo preuzima veliku ulogu u razvoju stavova kod djece. Osim iz disfunkcionalnih, nasilna djeca mogu dolaziti i iz porodica u kojima je sve harmonično. Ne postoji definicija, odnosno program po kojem bi pratili i raspoznali neki oblik nasilja“, tvrdi Džekman.

Džekman kaže da ga zabrinjava što se trendovi kod mladih vrlo brzo smjenjuju. Sve nevladine organizacije koje rade sa mladim ljudima, pa i Institut za populaciju i razvoj, pokušavaju da isprate te trendove i da na različite načine plasiraju informaciju o prevenciji nasilja.   

„Djeca, čak i u osnovnoj školi, vrlo slabo pokazuju znakove empatije. Nekako se sve odnosi na materijalne stvari: ‘To je moj mobitel’. Empatija je veoma važna za prevenciju nasilja. I roditelji govore: ‘Ako je tebe neko udario – ti vrati istom mjerom’. Tako doprinose ciklusu nasilja. Sistemski pristup je jedino rješenje, kaže Džekman.

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia