online slots game malaysia
VijestiZanimljivosti

Kako su se ronioci iz šest zemalja ujedinili oko jednog cilja – čiste rijeke, jezera i more u BiH i regiji

Ronjenje je zabavan sport, ali samo ako imate lijepe i čiste rijeke, jezera ili mora u kojima ćete roniti. Iskusni ronioci u svojim ronilačkim pohodima su vidjeli mnogo toga – od prelijepih vodenih dubina do ogromne količine otpada koji uništava floru i faunu. Stoga su neki od njih odlučili da se pozabave ovim problemom.

Kako bi stali ukraj velikoj količini otpada i makar dijelom doprinijeli tome da ga bude što manje u rijekama, jezerima i moru u Bosni i Hercegovini i šire, ronioci Ronilačkog kluba Mostar, zajedno sa kolegama iz okolnih zemalja, već godinama sarađuju na humanoj misiji čišćenja ovih prirodnih ljepota.

Stoga su se nedavno okupili na akciji čišćenja otpada iz Mostarskog jezera, gdje je oko 130 ronilaca iz Slovenije, Hrvatske, Mađarske, Srbije, Crne Gore i Bosne i Hercegovine čistilo korito rijeke Neretve na dijelu toka na kojem se prostire akumulaciono jezero. Akciji su se pridružili i članovi Udruge Lađari i Planinarskog društva Prenj iz Mostara, koji su bili podrška na kopnu.

„Želja nam je bila da u Mostaru nađemo jednu lokaciju koja bi nam bila pogodna i koja je ekološki problematična, a trebalo bi je čistiti i održavati, pa smo odlučili da to bude Mostarsko jezero u kojem mi treniramo i održavamo veliki broj edukacija. Velika je privilegija da ne moramo svaki put naše nove ronioce voditi da treniraju u moru, da imamo Mostarsko jezero koje sada već prilično dobro poznajemo. Ono što smo primijetili tokom svojih ronilačkih aktivnosti jeste da se u njemu nalazi velika količina otpada i zbog toga smo prije nekoliko godina odlučili da jednom godišnje organizujemo eko akciju sa svim kolegama iz regiona na ovom jezeru“, kazao je Branislav Stojkić, tajnik Ronilačkog kluba Mostar.

Ronilački klub Mostar, zajedno sa svojim članovima, učestvuje u akcijama čišćenja mora, jezera i rijeka širom regije, godišnje obiđu i do 40 različitih lokacija, a sve s ciljem da ukažu na važnost očuvanja prirode i da utiču na savjest neodgovornih pojedinaca za koje se nadaju da će ih vremenom biti sve manje.

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia