online slots game malaysia
Bosna i HercegovinaVijesti

Izvještaj o ljudskim pravima u oblasti seksualnog i reproduktivnog zdravlja: Ne postoji usklađenost zakona između kantona, ali i entiteta (TVSA/Video)

Od glavnih problema u Bosni i Hercegovini, a koji je spomenut i u izvještaju je taj da ne postoji usklađenost zakona između kantona, ali i entiteta.  To je primjetno pogotovo kod trudnica i porodilja.

„Ako imate ženu koja zivi na podrucju RS a radi u Federaciji ona ne može ostvatiti pravo na porodiljsku naknadu jer je njen poslodavac u federaciji gdje se naknada isplaćuje po prebivališu, a njeno je u RS“, istakla je Jasminka Džumhur, Ombudsmenka za ljudska prava Bosne i Hercegovine.

Neadekvatan tretman nadležnih pri osnivanju porodice odnosno porodu može produbiti problem niskog prirodnog priraštaja. Iako je Bosna i Hercegovina potpisnica svih značajnih međunarodnih i regionalnih sporauzma o ljudskim pravima, a u kojima su sadržana prava vezana uz seksualno i reproduktivno zdravlje, to u realnosti nije dovoljno.

 „Zakoni koji štite seksualno I reproduktivno zdravlje bi se morali poštovati. Nije dovoljno da su zakoni samo usvojeni, nego da se djeluje prema njima I da se implementuju što više, kako bi svi mogli uživati ova ljudska prava, rekao je John Kennedy Mosoti, predstavnik UNFPA za Balkan.

Na predstavljanju izvještaja rečeno je kako su mnogi zakoni iz ove oblasti već zastarjeli ili se nisu dobro pokazali u praksi. Kako kažu, potrebno ih je osvježiti ili čak preuzeti iz država gdje novi zakoni pokazuju dobre rezultate.

 „Postoji inicijativa da se donese zakon o zaštiti zena I djece, ali veoma sporo ide, ako spustate kroz kantone kako bi kantoni isplacivali naknade za porodiljni dopust zar nije lakše da se na federalnom nivou donese zakon“, rekla je Džumhur.

Osim problema sa kojima se susreću trudnice i porodilje, žene u našoj zemlji se bore sa nedovoljnom pažnjom na tretiranje raka dojke i raka grlića maternice, te sa nedostatnim uključenjem u rješavanje problema abortusa i kontracepcije. Iako ima aspekata koji zadovoljavaju, u Bosni i Hercegovini ima još mnogo mjesta za napredak.

Mašo Karavdić, TVSA

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia