online slots game malaysia
Bosna i HercegovinaVijesti

TVSA/Video: Još nije poznato da li će do 15. aprila doći do usklađivanja penzija u FBiH

Još uvijek nije poznato da li će do 15.aprila doći do usklađivanja penzija u FBiH. U Savezu udruženja penzionera FBiH kažu da su troškovi života porasli što znači da je jedan od kriterija za usklađivanje ispunjen. S druge strane iz Vlade FBiH ističu da prate pokazatelje, te da će u skladu s njima i reagovati.  

Prema Zakonu o penzijsko invalidskom osiguranju rok za usklađivanje penzija je 15.april. No barem za sada, od toga neće biti ništa.

Kao što je poznato, usklađivanje ili povećanje penzija vrši se na osnovu dva kriterija, to je rast BDP-a i cijena troškova života. Posljednji podaci, kažu nam u Savezu udruženja penzioinera, ne idu im u prilog. Rast BDP-a u prošloj godini je u minusu, a i troškovi života su manji, prema podacima federalnog zavoda za statistiku.

A osim prehrambenih proizvoda, poskupili su i lijekovi na koje penzioneri i daju naveći dio penzije. Svjesni su toga i u Vladi FBiH i nadležnom ministarstvu. Kažu da se od usklađivanja penzija neće odustati.

Većina penzionera nezadovoljna je visinom penzija, naročito najniže koje iznosi 382 marke. Mnogi, kažu, jedva spajaju kraj s krajem. Bilo kakvo povećanje za njih je od velikog značaja.

Redžo Mehić, predsjednik Saveza udruženja penzionera FBiH ističe da je novi zakon o PiU koji je usvojen 2018 godine vrlo dobar za penzionere, te da je Federalna vlada do sada ispunjavala sve obaveze, prije svega koje se odnose na povećanje najniže penzije za 56 maraka, zatim usklađivanje penzija za prethodne tri godine te stabilnost isplate ali da uprkos tome, penzioneri teško žive.

Mehić zakjljučuje, da kada je riječ o usklađivanju penzija, penzioneri nisu odbijeni od Vlade Federacije te da će u maju biti organizovan novi sastanak kako bi se pokušalo pronaći zajedničko rješenje. Optimisti su iz razloga što je i prošle godine usklađivanje kasnilo zbog korona zakona, ali je na kraju ipak realizovano.

Nedim Selimbegović, TVSA

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia