Bosna i HercegovinaVijesti

Izetbegović: Konačna kontura rješenja do kraja marta

Predsjednici Stranke demokratske akcije i Hrvatske demokratske zajednice, Bakir Izetbegović i Dragan Čović, uz prisustvo delegacija obje stranke, razgovarali su danas o brojnim otvorenim pitanjima te najavili uspostavu tri radne grupe koje će raditi na njihovom što bržem rješavanju. 

Naglasak je na reformi Izbornog zakona, približavanju BiH statusu kandidata za članstvo u Evropskoj Uniji te rješavanju svih otvorenih pitanja u Federaciji BiH.

Izetbegović je nakon sastanka naglasio da sagovornici nisu ulazili u suštinu priče o izmjenama Izbornog zakona, već su se dogovarali, kada je u pitanju Federacija BiH, o formiranju nove strukture vlasti.

– Očekujemo da se kontura konačnog rješenja odredi do kraja aprila. Radi se o imlementaciji presude Ustavnog suda BiH po apelaciji gospodina Ljubića i implementaciji svih presuda Evropskog suda za ljudska prava – kazao je Izetbegović.

Ističe da će se u izmjene Izbornog zakona obavezno ugraditi preporuke OSCE-a, ODIHR-a i GRECO-a, koje se odnose na transparentnost, integritet procesa, obuke timova, brojanje glasova, nove tehnologije, itd.

Naglasio je da će se treća radna grupa baviti ubrzavanjem evropskog puta BiH, intenziviranjem dogovora koje se odnose na implementaciju 14 prioriteta koje je odredila Evropka komisija po zahtjevu BiH za članstvo u EU.

– Tim će raditi intenzivno kako bi se ispunili uslovi za dobivanje kandidatskog statusa, a to su prije svega tri poznata zakona i to bi trebalo biti završeno u roku od par mjeseci. Želimo napraviti bitan pomak na svih 14 prioriteta do kraja 2021. godine – navodi Izetbegović.

Na pitanje o formiranju federalne vlasti, rekao je da SDA insistira da se krene s formiranjem novog saziva na federalnom nivou, od predsjednika Federacije pa prema Vladi FBiH.

– Moramo vidjeti imamo li za to koalicioni kapacitet koji se provlači kroz Dom naroda. Ako nemamo, onda u prvom koraku moramo već u martu popuniti dva ministarska mjesta. To je minimum koji je potreban da SDA nastavi pregovarati po ostalim pitanjima. Također imamo zakon o Vladi, prema kojem ćemo neka ministarstva zamijeniti s drugim, jer vrijeme je da krenemo naprijed u skladu s vremenom i potrebama Federacije. Sve to će raditi najozbiljniji političari Federacije BiH i mislim da će to usloviti da krenemo i s pitanjima Izbornog zakona – rekao je Izetbegović.

Dodao je da ne vidi način da se izađe u susret presudi Sejdić – Finci i drugim presudama, a da se ne uradi izmjena Ustava BiH.

– Ne znam kako gospodin Finci ili Sejdić mogu sjesti u Predsjedništvo BiH, a da se ne izbriše onaj prefiks da u Predsjedništvu mora sjedit jedan Hrvat, Bošnjak i Srbin. HDZ kaže da ima rješenje i za to i mi ćemo ga rado saslušati – zaključio je Izetbegović.

Osvrnuo se i na mogućnost uvođenja vanrednih izbora, te istaknuo da se u BiH već svake dvije godine održavaju izbori, zbog čega se gubi se godina za reforme, a vanredni izbori bi dodatno pogoršali stanje.

– U takvoj situaciji bismo imali izbore svakih par mjeseci i ništa se u BiH ne bi moglo uraditi, jer bi jedni druge neprestano rušili. Sa našim političkim naslijeđem vanredni izbori bi bili katastrofa za BiH – zaključio je Izetbegović.

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.