online slots game malaysia
Bosna i HercegovinaVijesti

Iz odluke OHR-a: Dom naroda će imati 80 delegata, umjesto dosadašnjih 58

Izmjene neće uticati na glasove birača. Unaprijedit će funkcionalnost institucija u Federaciji BiH Odlukama se uvode mehanizmi za deblokadu i strogo utvrđeni rokovi. Nijedna politička stranka, niti bilo koji izabrani zvaničnik, neće više moći držati Federaciju taocem. Postoje posljedice u slučaju ignoriranja ovih rokova.
Dom naroda imat će 80 delegata, po 23 u svakom etničkom klubu, umjesto dosadašnjih 58.

Skupštine kantona delegate biraju u roku od trideset (30) dana od dana ovjere rezultata izbora. Zakonom će se precizirati način preraspodjele mjesta dodijeljenih jednom ili više konstitutivnih naroda i/ili grupi Ostalih iz kantona, ukoliko kantonalna skupština u tom kantonu ne izabere delegate iz reda jednog ili više relevantnih konstitutivnih naroda ili iz grupe Ostalih u Dom naroda u roku predviđenom ovim članom”, stoji u odluci.

Novom odlukom svaki dom Parlamenta Federacije treba odbiti ili usvojiti zakone u roku od 45 dana nakon njihovog usvajanja u drugom domu

Ovo nije implementacija odluka državnih i međunarodnih sudova Da sam mogao, odnosno da imam pravo da to uradim, ja bih to već uradio. Međutim, pravo da se mijenjaju odredbe daytonskog ustava države je isključivo pravo Parlamenta BiH. Moj hitan zahtjev danas izabranom sazivu Parlamenta BiH: implementirajte presude Sejdić-Finci, Zornić i sve druge odluke suda u Strasbourgu i sudova u Sarajevu, poručio je visoki predstavnik u BIH.

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia