online slots game malaysia
Bosna i HercegovinaVijesti

Italija se pridružila listi sponzora Rezolucije o Srebrenici

Italija je još jedna država koja se pridružila listi sponzora Nacrta rezolucije o genocidu u Srebrenici, koja će se drugog maja naći na dnevnom redu Generalne skupštine Ujedinjenih nacija.

Memorijalni centar Srebrenici se u svojoj objavi na X-u kratko zahvalio Italiji ovim povodom.

“Italija će biti ko-sponzor Rezolucije o Srebrenici. Hvala”, naveli su iz centra.

Na društvenim mrežama Memorijalnog centra u posljednjih nekoliko dana je ova institucija potvrdila i izrazila zahvalnost na podršci Rezoluciji Ruandi, Njemačkoj, Novom Zelandu, Čileu, Francuskoj, Lihtenštajnu i Sloveniji, SAD-u, a sada se ovoj listi pridružila i Italija.

Generalna skupština UN-a će 2. maja raspravljati i o Rezoluciji o Srebrenici što je pitanje koje je već sada izazvalo brojne reakcije u regiji.

Dok su političari iz dijela BiH većinski pozdravili ovakav korak, iz Srbije i RS-a stigle su brojne osuđujuće reakcije te je navedeno kako se ovom rezolucijom zapravo želi stigmatizirati cjelokupni srpski narod.

Nacrt Rezolucije o Srebrenici u svojoj preambuli nigdje ne spominje ni Republiku Srpsku kao ni Srbiju pa tako sve izjave zvaničnika iz bh. entiteta kao i susjedne zemlje na određeni način padaju u vodu.

Ono što se naglašava, a što je i očekivano, jeste presuda Međunarodnog suda u Hagu u kojoj se naglašava kako je nad Bošnjacima u Srebrenici počinjen genocid 1995. godine.

Prijedlog rezolucije otišao je u ime 17 zemalja na 193 adrese država članica Ujedinjenih nacija.

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia