online slots game malaysia
SarajevoVijesti

Na Šehidskom mezarju Kovači obilježena godišnjica osnivanja časne Armije RBiH

Polaganjem cvijeća i odavanjem počasti, danas je na šehidskom mezarju “Kovači” obilježena 32. godišnjica  formiranja Armije Republike Bosne i Hercegovine te  19. godišnjice 2. pješadijskog (rendžerskog) puka OSBiH.

Povodom 15. aprila i godišnjice osnivanja Armije Republike Bosne i Hercegovine, danas je šehidskom mezarju u Sarajevo, intoniranjem himne i polaganjem cvijeća obilježen ovaj dan.

Svake godine 15. april obilježava se kao dan nastanka Armije Republike BiH što je bio krajnji datum kada su se jedinice Teritorijalne odbrane trebale odlukom tadašnjeg predsjednika Alije Izetbegovića pridružiti formacijama oružanih snaga zbog izbijanja neposredne ratne opasnosti.

Armija je zvanično formirana 15. aprila 1992. godine.

Jedinice teritorijalne odbrane države, prije svega Patriotske lige, Zelenih beretki i tadašnjeg ministarstva unutrašnjih poslova organizirale su se zahvaljujući onima koji su slijedeći logiku sukoba u Sloveniji i Hrvatskoj znali da isto čeka i našu državu. U tim naporima išlo se od osobe do osobe, od kuće do kuće kako bi se stanovništvo upozorilo na opasnost i dalo svoj doprinos u onome što će prerasti u borbu protiv agresije na suverenu državu koja će svoju kulminaciju doživjeti zločinom genocida.

Vrhovni komandant Armije RBiH bio je Alija Izetbegović, a načelnik štaba, odnosno prvi zapovijednik bio je general Sefer Halilović (zamjenici Jovan Divjak i Stjepan Šiber), a poslije je komandant Armije bio general Rasim Delić. Armija RBiH je službeno prestala da postoji 14. decembra 1997. godine.

Armija je na kraju rata imala oko 200.000 boraca.

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia