online slots game malaysia
BiznisVijesti

Inicijativa “Mi to možemo” vodi ka stvaranju samoodržive ekonomije BiH

Smjernice strateške inicijative za samoodrživost domaće proizvodnje i jačanje ekonomije BiH simboličnog naziva Mi to možemo”, koja ukazuje na nužnost repozicioniranja domaće ekonomije kako bi bila otpornija na vanjske udare, zvanično su prezentirane na današnjoj konferenciji za medije u Sarajevu.

Dokument sa ključnim smjernicama izradila je na volonterskoj osnovi grupa domaćih stručnjaka iz različitih oblasti okupljenih oko inicijative na platformi Sarajevo Business Foruma (SBF), u cilju ublažavanja negativnih posljedica izazvanih pandemijom COVID-19 i prevazilaženja ekonomske krize u Bosni i Hercegovini.

BBI banka je opredjeljena razvoju BiH i to je naš strateški cilj, te smo suočeni sa pandemijom korona virusa inicirali online sesije i panele SBF-a kako bi pronašli rješenja za samoodrživu ekonomiju. Čak 22 stručnjaka iz privrednog i ekonomskog sektora okupljeni oko inicijative koja se proširuje, pokušali su dati doprinos i identificirati mjere koje bi mogle stabilizirati ekonomiju, jer je pandemija korona virusa pokazala da se možemo osloniti samo na vlastite resurse kada se sve ekonomije zatvaraju. U dokumentu koji sadrži više od 100 mjera, ponuđena su konkretna rješenja koja bi trebala biti implementirana kako bi ojačali našu ekonomiju.

Konkretne mjere podrazumijevaju da javna preduzeća koja posjeduju 40% vlasništva ukupne materijalne imovine  u bh. ekonomiji trebaju ukrupnjavati svoj menadžment, odnosno biti ‘pod jednim krovom’.

Vrlo je bitno razvijati inovacije kroz podršku start-upima, te da se masivnom kampanjom javnog obrazovanja kroz medije podiže svijest o benefitima konzumiranja domaćih proizvoda.

Među konkretnim mjerama je razvoj digitalne ekonomije, kroz uvezivanje malih i srednjih domaćih kompanija putem online platforme za plasman prema domaćem i inozemnom tržištu. 

Predloženo je i da se formira jedinica za podršku velikim investicijama, gdje bi investitori na jednom mjestu mogli dobiti sve potrebne dozvole za rad i pokretanje poslovanja.

Također, jedna od mjera je i pokretanje akcionog plana za premiještanje fabrika iz Kine u BiH i region, kako bi bio olakšan plasman na evropska tržišta. To bi dovelo do rasta zapošljavanja domaćeg stanovništva”, rekao je Amer Bukvić, predsjednik Uprave Bosna Bank International (BBI) i organizator SBF-a, koji je jedan od autora ovog dokumenta i idejni inicijator izrade rješenja za privredu BiH.

Prema autorima inicijative, prebroditi krizu izazvanu pandemijom korona virusa i postići viši nivo samoodrživosti bh. ekonomije moguće je postići samo djelovanjem javno-privatnog partnerstva u tri ključne industrijske grane, odnosno razvoj i ulaganje u poljoprivredni i prehrambeni sektor, sektor farmaceutskih proizvoda, te energetski i sektor obnovljivih izvora energije

Dokument Strateške inicijative za jačanje ekonomije BiH (Verzija 1.0 | maj 2020.) možete pronaći na: https://bit.ly/36Eg5mN

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia