online slots game malaysia
Bosna i HercegovinaVijesti

IDDEEA BiH prezentirala digitalnu tranziciju: Ključ ka inovacijama kroz Program ‘Digitalna Evropa’

Agencija za identifikacione dokumente, evidenciju i razmjenu podataka Bosne i Hercegovine IDDEA BiH danas je u prostorijama Parlamenta Bosne i Hercegovine organizirala pretenzaciju Digitalna Tranzicija: Ključ ka inovacijama kroz Program “Digitalna Evropa”.

Ministar komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine Edin Forto u uvodnom obraćanju govorio je o važnosti digitalne tranzicije za BiH i region.

Naglasio je da će Bosna i Hercegovina moći aplicirati za sredstva namijenjena za digitalnu transformaciju, što je posljedica pristupanja programu “Digitalna Evropa”.

– Bosna i Hercegovina više neće biti jedina država zapadnog Balkana koja nije članica programa ‘Digitalna Evropa’. Potpisivanjem sporazuma s Evropskom komisijom, zainteresovani građani, nevladine organizacije, javne uprave i preduzeća iz Bosne i Hercegovine dobit će priliku da apliciraju za sredstva u ukupnom iznosu od 1,5 milijardi KM – kazao je ministar Forto.

Prema njegovim riječima, na ovaj se način daje značajna podrška procesu digitalne transformacije u interesu građana i sustizanju evropskih standarda u ovoj oblasti.

Direktor Agencije za identifikacione dokumente, evidenciju i razmjenu podataka BiH (IDDEEA) Almir Badnjević predstavio je misiju i viziju IDDEEA-e u kontekstu digitalne transformacije.  

Kazao je da digitalna transformacija u Bosni i Hercegovini nastavlja da se razvija, ali da će njena implementacija i brzina zavisiti od niza faktora, uključujući političku volju, investicije u tehnologiju i infrastrukturu, obrazovanje i zakonodavstvo.

– Digitalna transformacija je ključna za razvoj Bosne i Hercegovine. Uspjeh digitalne transformacije u BiH zavisi od sinergije između vlade, privatnog sektora, obrazovnih institucija i građana. Prevladavanje navedenih izazova i efikasno korištenje prilika koje nosi digitalizacija može znatno doprinijeti socioekonomskom razvoju zemlje – kazao je Badnjević.

Program ‘Digitalna Evropa’ vrijedan je 7,5 milijardi eura, a osigurava finansiranje projekata u digitalizaciji, umjetnoj inteligenciji, cyber sigurnosti i naprednim digitalnim vještinama.

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia