online slots game malaysia
SarajevoTehnologijaVijesti

Hodžić: Po kvaliteti online nastave UNSA ne zaostaju za univerzitetima u svijetu

Univerzitet u Sarajevu (UNSA) konstantno prati kvalitetu nastave koja se zbog pandemije virusa korona više od mjesec dana za studente realizira online, na većini fakulteta po rasporedu kakav je utvrđen još na početku semestra.

Prorektorica za nastavu i studentska pitanja UNSA prof. dr. Aida Hodžić zadovoljna je i ponosna na kolege profesore i studente te ističe da UNSA po kvaliteti odvijanja online nastave ne zaostaju za ostalim evropskim i univerzitetima u svijetu.

– Razlika je samo u tome što se koristi više platformi u realizaciji nastave. Možda je to i dobro s obzirom da smo veliki univerzitet, da postoje razlike i između predmeta unutar studijskog program, a kamo li između studijskih programa – rekla je u razgovoru za Fenu Hodžić.

Dio online nastave realizira se, precizira, na način da je nastavnik pred tablom (virtualnom ili u učionici), gdje demonstrira izvođenje određene vježbe.

Preporuka je, kaže, da se nastava gdje god je to moguće održava online da bi se, kad se za to steknu uvjeti, mogla izvršiti nadoknada gdje to bude potrebno.

– Nadamo se da ćemo se u skorije vrijeme moći vratiti procesu kad su u pitanju laboratorijske vježbe i odbrane završnih radova, da nećemo narušiti studijsku godinu – kaže Hodžić.

S tim u vezi ističe zaključak Senata UNSA za mogućnost odbrane završnih radova u virtualnoj učionici, u slučajevima poštivanja zakonskih rokova.

Hodžić ističe da Senat UNSA prati epidemiološku situaciju, u kontaktu su s federalnim i kantonalnim kriznim štabovima. Neki od profesora su, kaže, i članovi tih štabova.

– Nastava koja ne bude održana morat će se nadoknaditi kad se za to steknu uvjeti, a o tome odlučuju krizni štabovi. Ako bi epidemiološka situacija bila dobra očekujemo da bi nastavni proces mogao početi u maju ili eventualno junu, uz poštivanje mjera – naglasila je.

Jedan od zaključaka o radu u vanrednim okolnostima jeste i održavanje kontakta profesora sa studentskim asocijacijama. Iz vlastitog iskustva kaže da su studenti ažurni, prisutni na online nastavi.

– Dobro smo se snašli, shvatili smo ovo kao izazov. Kao jednu od stvari koje bismo, u dogovoru s resornim ministarstvom, trebalo da uvedemo i u normalnim uvjetima rada, za jedan dio nastavnog procesa. Tako bismo rasteretili učionice, ostavili više vremena i studentima i profesorima – smatra prof. dr. Hodžić.

Na sarajevskom univerzitetu razmišljaju i o mogućnostima za upis u narednu studijsku godinu, u skladu sa epidemiološkom situacijom.

Hodžić ističe da je, i neovisno o pandemiji, Univerzitet u Sarajevu bio u pripremi za organiziranje online upisa u studijsku 2020/2021. godinu. Sad su u fazi testiranja sistema odnosno platforme koju su za to napravili, a fizički kontakt bio bi samo prilikom predavanje originalnih dokumeneta za upis na fakultet.

U slučaju online upisa kandidati bi, nakon što se prijave, SMS-om dobili kod, unosili podatke o ocjenama i prilagali dokumente koji se traže konkursom. Za student iz Kantona Sarajevo ti podaci bili bi samo preuzeti iz jedinstvene baze podataka.

– Kandidati bi imali mogućnost izbora, više fakulteta. Sistem bi ažurirao listu, ovisno od broja prijavljenih kandidata. Ti podaci bili bi uvijek dostupni kandidatima – naglasila je. Dodaje da je planirano za 5. juni, po akademskom kalendaru, objavljivanje konkursa za upis u novu studijsku godinu.

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia