online slots game malaysia
Bosna i HercegovinaVijesti

BH novinari: Odbacujemo čestitke, hoćemo medijske slobode

Upravni odbor Udruženja BH novinari, povodom Svjetskog dana slobode medija, poziva sve novinare, urednike i druge medijske djelatnike na zajedničko suprotstavljanje otvorenim, ciljanim i učestalim kršenjima novinarskih prava i medijskih sloboda u Bosni i Hercegovini.

Od maja prošle godine do ovogodišnjeg praznika slobodnog novinarstva, BH novinari su zabilježili 49 fizičkih napada, prijetnji smrću i političkih pritisaka.

– U porastu su mobing na radnom mjestu, otkazi, diskriminacija i drugi oblici ugrožavanja radnih prava u medijima. Posebno zabrinjava sve dublje siromaštvo medijskih radnika, koji svoj težak i odgovoran posao obavljaju za ponižavajuće plaće, najniže među svim profesijama koje podrazumijevaju visok stupanj znanja i profesionalnog integriteta – navode u saopćenju iz Udruženja BH novinari.

Iz tog udruženja skreću pažnju na nedopustivo veliki broj slučajeva (21) kršenja prava novinara i slobode medija od početka 2020, a naročito u periodu vanrednih okolnosti izazvanih epidemijom virusa COVID -19. Zbog svoga rada, kritički i istraživački novinari su svakodnevno izloženi neprijateljskom tretmanu, pritiscima i uskraćivanju prava na pristup javnim događajima i informacijma.

– Iza većine prijetnji novinarima, kršenja njihovih prava i sigurnosti stoje javni zvaničnici, političke ličnosti ili najviši državni funkcioneri. Zbog toga sa indignacijom odbacujemo sve čestitke i političke poruke medijskoj zajednici povodom 3. maja. Umjesto čestitki, od javnih zvaničnika u BiH zahtijevamo poštivanje prava na slobodu izražavanja! Umjesto političkih floskula tražimo efikasno kažnjavanje napadača na novinare i onih koji od medija skrivaju javne informacije – poručili su iz Udruženja BH novinari.

U tradicionalnoj anketi BH novinara i Fonadacije Friedrich Ebert, i ove su godine građani BiH iskazali najviši stepen povjerenja u medije i novinare.

– To povjerenje obavezuje odgovorne novinare i sve druge medijske profesionalace da javni interes i novinarsku etiku nikada ne podrede propagandi i dezinformacijama ili da bilo kada rade po diktatu i u interesu političkih i ekonomskih moćnika. Danas više nego ikada svi trebamo pokazati koliko smo spremni zajedno i solidarno u cijelo BiH jačati temelje odgovornog novinarstva, objektivnog informisanja građana i kritičkog dijalogu u bh.društvu – poručuju iz Udruženja BH novinari.

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia