online slots game malaysia
SarajevoVijesti

Halebić: KS je evropska, dinamična i prosperitetna regija

Kanton Sarajevo ulazi u novi ciklus strateškog planiranja.

Strategija razvoja KS 2021-2027. godine je strateški dokument koji usmjerava razvoj, utvrđuje prioritete u razvoju i predstavlja putokaz za sveukupan razvoj Kantona, uzimajući u obzir sve njegove dimenzije: ekonomsku, društvenu, okolišnu i prostornu, saopćeno je iz Službe za protokol i press KS.

Nacrt ovog dokumenta je 17. septembra ove godine dat na javne konsultacije u trajanju od 30 dana i nalazi se na web stranici Vlade KS i Zavoda za planiranje razvoja KS, a u narednom periodu će se nastaviti s radom na unapređenju i usaglašavanju Strateške platforme.

Ministarstvo finansija KS je blisko sarađivalo sa Zavodom za planiranje razvoja KS od samog početka izrade Strategije razvoja. S tim u vezi, ministar finansija KS Jasmin Halebić ocjenjuje da je strateška platforma početni i vrlo važan dokument u procesu donošenja Strategije razvoja KS.

– Kanton Sarajevo je evropska, dinamična i kreativna regija, prosperitetna za građane svih generacija, ugodnog življenja i unosnog poslovanja – istakao je ministar Halebić, te dodao kako je u ovom dokumentu predložena vizija razvoja Kantona.

U toj viziji izdvojeni su ključni strateški izazovi, a oni su: kako ubrzati otvaranje novih radnih mjesta na području KS i osigurati bolje plaćena radna mjesta, kako poboljšati zadovoljavanje socijalnih potreba i povećati socijalnu inkluziju, na koji način osigurati zdrav okoliš i raspoložive resurse koristiti efikasano i održivo, na koji način unaprijediti javnu infrastrukturu, te kako restruktuirati javni sektor, unaprijediti odgovornost i učinkovitost u oblasti javnih finansija?

Članovi Kantonalnog odbora za razvoj su utvrdili ključne sektore za razvoj u KS, i to: ekonomski razvoj, turizam i ruralni razvoj, zdravstvo, obrazovanje i socijalnu politiku, okoliš i javnu infrastrukturu, sport i kulturu.

Cijelom procesu izrade Strategije razvoja KS 2021-2027. podršku daje Projekt integriranog lokalnog razvoja (ILDP), zajednička inicijativa Švicarske agencije za razvoj i saradnju (SDC) i Razvojnog programa Ujedinjenih naroda (UNDP), saopćeno je iz Službe za protokol i press KS.

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia