online slots game malaysia
Bosna i HercegovinaVijesti

Grad Sarajevo i civilno društvo zadovoljni presudom za Ratka Mladića

Predstavnici Grada Sarajeva i civilnog društva danas su u sarajevskoj Vijećnici izjavili da su zadovoljni doživotnom kaznom zatvora koja je izrečena ratnom zločincu Ratku Mladiću pred Haškim tribunalom.

Predsjednik Savjeta gradonačelnice Sarajeva za Informativni centar o Međunarodnom krivičnom sudu za bivšu Jugoslaviju Ivo Komšić smatra da je presuda očekivana, ali da nije satisfakcija za žrtve.

– Naravno da smo svi očekivali da će Mladić biti osuđen za genocid u onim općinama koje Vijeće nije uzelo u obzir po zahtjevu Tužilaštva. Mi to znamo po obimu žrtava i po brutalnosti kojom su te žrtve ubijene u općinama koje su isključene, među kojima je Prijedor – rekao je Komšić.

Mladić je, kao i u prvostepenom postupku, osuđen po 10 od ukupno 11 tačaka optužnice, ali ne i za genocid u šest bh. općina tokom 1992. godine – Prijedoru, Sanskom Mostu, Ključu, Kotor Varoši, Foči i Vlasenici.

Predsjednik Udruženja logoraša “Prijedor ’92” Mirsad Duratović poručio je da je u kontekstu Prijedora pravo pobijedilo ali da je pravda izgubila.

– Ne znam šta se još trebalo desiti nama Prijedorčanima pa da Sudsko i Žalbeno vijeće smogne snage da kaže DA u Prijedoru je postojala namjera i u Prijedoru se desio genocid. Nisu bile dovoljne ni najveće masovne grobnice, broj logora, protjeranih ni srušeni vjerski objekti, uništena naselja, kulturno-historijski spomenici. Prijedor je danas grad sa najvećim brojem presuđenih ratnih zločinaca. Bez obzira na presudu mi znamo šta se nama desilo i nećemo odustati od borbe za istinu, ali presudu moramo poštovati, a pravdu tražiti na nekom drugom mjestu – istakao je Duratović.

Predsjednica Udruženja “Žena-žrtva rata” Bakira Hasečić kaže da se presuda mora poštovati ma koliko se nekom svidjela ili ne.

– Ipak, ova presuda nosi veliku poruku za genocid i sve ostalo što je obrazloženo po deset tačaka optužnice. Teško mi je što nije Prijedor i ostali gradovi, a zanemarila sam moj Višegrad – kazala Hasečić dodajući da će se nastaviti borba za donošenje zakona o negiranju genocida i vrijeđanju žrtava.  

Predsjednica Unije civilnih žrtava rata Senida Karović naglasila je da je Ratko Mladić kriv za 1.425 dana opsade grada Sarajeva, 11.541 ubijenog građanina Sarajeva, od toga 1.601 dijete.

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia