online slots game malaysia
Bosna i HercegovinaVijesti

Dok žrtve traže pravdu, drugi slave herojstvo ratnog zločinca

Doživotna kazna zatvora Ratku Mladiću za preživjele žrtve na području općine Zvornik u kojoj je ubijeno više od dvije hiljade osoba, a cjelokupno bošnjačko stanovništvo protjerano s okupiranih područja te općine, tek je malo umirila duše ali je po mišljenju mnogih stigla kasno.

Prof. dr. Elvir Musić je sa svojom porodicom do agresije na Bosnu i Hercegovinu živio u Zvorniku, gdje je i rođen. Prognani su 1992. godine, zajedno sa hiljadama drugih porodica. Za njega današnja presuda nije zadovoljila ništa.

– Današnja presuda nije zadovoljila ništa, jer u prvi plan izbacuje beznačajnu individuu i abolira cijeli jedan sistem koji je nastavio djelovati i nakon rata, kontinuirano šireći mržnju i uništavajući živote mladim ljudima ovih prostora bez obzira na njihovu etničku, religijsku ili pripadnost bilo koje druge vrste – izjavio je za Fenu Musić.

Dok porodice žrtava oplakuju svoje najmilije u i oko Zvornika, za stanovnike nekoliko kilometara udaljenog Bratunca Ratko Mladić je heroj, održavaju projekcije filmova kao podršku presuđenom ratnom zločincu i lijepe plakate sa njegovim likom uz poruku da se genocid desio nije.

Nedostatak empatije prema stradanju komšija kroz sociološku pojavu pojasnio je Midhat Čaušević sa Filozofskog fakulteta u Tuzli.

– Nesistemsko i nestrukturalno suočavanje sa istinom u djelu jasnog izučavanja počinjenih zločina kroz obrazovni proces u Bosni i Hercegovini i zemljama regije koje su učestvovale u agresiji na našu zemlju, jedan je od uzroka takvih reakcija. Nadalje, sveprisutno otuđenje čovjeka od drugog čovjeka, a u konkretnom slučaju ideološka pozadina koja je za vrijeme počinjenja zločina i nakon toga dominantno prisutna. Nažalost, ove destruktivne ideologije su prisutne i kod generacija koje su rođene devedesetih godina i nakon rata – ustvrdio je Čaušević.

U medijima Republike Srpske danas se govorilo o političkom sudu, istoj takvoj presudi i herojstvu ratnog zločinca Ratka Mladića. Novinar koji je tokom rata bio na zvorničkoj teritoriji i izvještavao o zločinima, u ratu i nakon njega, Medmed Pargan smatra da je to instrument održavanja trodecenijskog kontinuiteta zločina i genocida.

– Instrument koji se pravno mora onemogućiti da djeluje, jer nakon negiranja genocida, promocije i glorifikacije, sljedeći korak je ponavljanje genocida. Svijet mora zaustaviti ovo povampirenje zločinačkih duhova. Prvi korak je institucionalna i administrativna prekompozicija, koja će onemogućiti pobjedu zla. A ono je, uprkos presudama za genocid, pobijedilo. Sve dok postoji institucionalni mehanizam čuvanja, slavljenja i promocije genocidnog djela Mladića i Karadžića, svi smo poraženi – izjavio je Pargan.

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia