online slots game malaysia
KulturaSarajevo

Fondacija Stećak u BiH povodom Dana državnosti predstavlja izložbu ‘Svjedoci’

Fondacija Stećak u Bosni i Hercegovini predstavit će sutra u sarajevskoj Vijećnici izložbu pod nazivom „ Svjedoci“ povodom Dana državnosti Bosne i Hercegovine, a koja će biti otvorena do 19. novembra.

Stećci su možda jedan od najznačajnih dijelova naše bogate historije, svjedočanstvo koje govori o hiljadugodišnjem kontinuitetu postojanja Bosne i Hercegovine. Otuda i neobičan naziv za jednu ovakvu izložbu, s kojim su, kako navode iz te fondacije, htjeli ponovo sa ponosom podsjetiti na slavnu prošlost BiH.

Bit će izložene replike stećaka i fotografije iz arhivske zbirke Fondacije Stećak. Za ovu priliku su odabrali osam replika stećaka sa namjerom da predstave širok repertoar ukrašavanja stećaka, koji su klesani u srednjem vijeku na našem tlu.

Ta samonikla narodna umjetnost  svojom maštovitošću odskakala je od tadašnje prakse stroge kršćanske tradicije srednjeg vijeka i zbog ove činjenice je dolazilo do optužbi za krivokletstvo i herezu.

Odabrali su 22 fotografije iz arhivske zbirke, a također i u ovom slučaju su odabrali one najznačajnih nekropola ili one sa zanimljivom pejzažnom formom. Fotografije je načinio Šefik Bešlagić u periodu od 1959. pa do 1980.

Šefik Bešlagić je najznačajniji istraživač stećaka, a Fondacija Stećak je 2020. godine ustanovila nagradu Šefik Bešlagić. Nagrada se dodjeljuje za izuzetna dostignuća u izučavanju i valorizaciji stećaka.

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia