online slots game malaysia
KulturaSarajevo

Sutra premijera filma “Zmaj od Bosne”

Sutra će premijerno biti prikazan novi dokumentarni film Avde Huseinovića „Zmaj od Bosne“, posvećen jednoj od najvažnijih ličnosti u historiji naše države Huseinu-kapetanu Gradaščeviću. U filmu je prikazan život, lik i djelo Huseina-kapetana Gradaščevića potkrepljen relevantnom, dosad neiskorištenom dokumentacijom i izjavama uglednih historičara iz Bosne i Hercegovine i regiona.

Film „Zmaj od Bosne“ jedan je od najvećih i najzahtjevnijih projekata na kojima je Avdo Huseinović do sada radio. Cilj je bio, poručuje, na bazi relevantnih dokaza prvi put u formi filmske produkcije lik i djelo vođe Pokreta za auttonomiju koji je najsnažnije obilježio epohu historije Bosne pod osmanlijskom vlasti, približiti široj javnosti.

Pratiomo biografiju kapetana, period reformi Sultana , tu famoznu predaju prekodrinskih Nahija Srbiji, kapetanski sastanak u Tuzli, zauzimanje Travnika, odlazak i pobjeda nad bosanskom vojskom na Kosovu, bitka kod Sarajeva, njegov odlazak u Austriju, izručenje i njegov kraj u Istanbulu“, kaže Avdo Huseinović, autor filma.


Cilj je, također bio poručuje Huseinović obračunati se i sa mitologijom koja je prisutna na liku i djelu Huseina –kapetana Gradaščevića u vidu dramskih fikcija određenih autora koje su dobile značaj kao zvanični fakti. Priznaje, u jednom trnutku htio je odustati ali je uz podršku Općine Stari Grad, projekat ipak priveo kraju. Posebno je važno bilo opisati značaj i ulogu Pokreta za autonomiju.

Politički se nisu bili dovoljno isprofilisali, vojno su bili dobro organizovani i ono što je najbitinije štop je Husein tada u tim bitkama koje je vodio sa osmanlijskim carstvom uspio da stavi pod kontrolu sve tri vjere, muslimane, pravoslavce i katolike koji su bili pod jednom zastavom“, kaže Ibrahim Hadžibajrić, načelnik općine Stari grad.


Film „Zmaj od Bosne“ premijerno će biti prikazan sutra u 18 sati u prostorijama Općine Stari Grad. Početkom naredne godine očekuje se televizijska premijera kao i emitovanje u serijama.

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia