Bosna i HercegovinaVijesti

Fadil Novalić: Mjere rigidnog zatvaranja bile bi u suprotnosti sa Ustavom BiH (VIDEO)

Zatvaranje Federacije u martu prošle godine rezultiralo je negativnim posljedicama po ekonomiju. Smanjenje privredne aktivnosti dovelo je do drastičnog pada prihoda i trajno izgubljeno od 13.500 radnih mjesta. Mjere rigidnog zatvaranja bile bi u suprotnosti sa Ustavom BiH, kojim se garantuje sloboda kretanja, kaže premijer FBiH Fadil Novalić. Umjesto zatvaranja, ackenat treba staviti nad poštivanje i kontrolu postojećih mjera, saglasni su u Vladi.

SDP je predložio 19 zaključaka. Od Vlade FBiH, Ministarstva zdravstva i Kriznog štaba FBiH su zatražili donošenje jedinstvenih i pooštrenih mjera, koje će biti obavezujuće za područje cijelog entiteta. SDP traži dodatnih 24 miliona maraka za nabavku vakcina.

Predloženo zakonsko rješenje se našlo među zaključcima Naše stranke. Za kliničke centre i bolnice, koji tretiraju oboljele od korona-virusa, zahtijeva se dodatna medicinska oprema i osoblje na osnovu predikcije potreba za naredna dva mjeseca, uz interventa sredstva. Iz Demokratske fronte su tražili lockdown na 15 dana.

Dopredsjedavajući Parlamenta FBiH, doktor Mladen Bošković iz HDZ-a, smatra da rješenje nije u novom zatvaranju, nego poštivanju postojećih mjera i vakcinaciji što većeg broja ljudi. U tome su ga podržali zastupnici SDA, dok su iz SBB-a negodovali.

Zastupnici više stranka su tražili ograničenje marži na sve lijekove i osnovne životne namirnice koje su, uz naftu, rasle nekoliko puta od početka godine.

Federalni krizni štab je na jučerašnjoj sjednici predlagao da se zabrani rad ugostiteljskim objektima u unutrašnjosti prostora, a dozvoli usluživanje na otvorenome i da se skratni radno vrijeme tržnih centara. Upućen je zahtjev nadležnima za reguliranje ulaska u BiH s PCR testom.


Jasmin Begić, TVSA

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.