SarajevoVijesti

TVSA/Video: Brojke zaraženih u KS ne podudaraju se s onima koje objavljuju entitetski zavodi

Epidemiološka situacija u BiH, posebno u Sarajevu je izuzetno teška. Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo FBiH Sarajevo je najveće žarište koronavirusa. Zaraza se nastavlja širiti i dalje, a sa današnjim podacima bilježi se porast oboljelih i u ostalim kantonima. Uprkos tome primjetna su velika odstupanju u podacima kada je riječ o broju zaraženih u ovom kantonu u odnosu na druge kao i u odnosu na Federaciju BiH.

U proteklom periodu brojke zaraženih u KS ne podudaraju se s onima koje objavljuju entitetski zavodi, te takvi podaci utječu zbunjujuće na stanovništvo. Postavlja se pitanje, da li smo obmanuti ili različita metodologija prikupljanja podataka dovodi do odstupanja. S druge strane prema riječima naših sagovornika veliku ulogu imala je ski sezona, kao i povećan broj turista koji ne trebaju PCR test za ulazak u BiH.

Prema statističkim podacima poređenja radi Tuzlanski kanton sa najvećim brojem stanovnika ima nisku stopu zaraženih Covid-om 19. Zašto je to tako pravi uzrok se ne zna. Da li ne poštivanje mjera dovodi do ovolikog broja zaraženih u Kantonu Sarajevo ili je pak nešto drugo u pitanju, nismo uspjeli dobili odgovor od nadležnih ustanova. Međutim, stručnjaci smatraju da se svemu trebalo pristupiti ozbiljnije te da su za ovakvu situaciju odgovorne isključivo vlasti.

Marina Jeina, TVSA

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.