online slots game malaysia
BiznisBosna i HercegovinaVijesti

EU: 20 miliona eura za modernizaciju poljoprivredno – prehrambenog sektora u BiH

Sredstva će biti dostupna u okviru četvorogodišnjeg projekta. Projekat će podržati oko 2.600 poljoprivredno-prehrambenih proizvođača diljem BiH.

Na ovaj način, EU pruža podršku ovom sektoru ne samo u otvaranju novih radnih mjesta, već očuvanju postojećih i oporavku od posljedica COVID-19 pandemije.

Ukupna vrijednost projekta iznosi 20,25 miliona eura. UNDP u BiH provodi i sufinansira sa 250.000 eura sredstava u čemu mu se pridružila i Češka razvojna agencija (CzDA).

„Kroz ovaj projekat će se finasirati prvo je unapređenje trzišta i konkurentnosti poljoprivrede u BiH kroz proizvodnju, prehranu i to će biti realizovano u naredne tri do četiri godine“, kazao je Hamdija Čivić, direktor Ureda za ruralni razvoj BiH.

Podrška poljoprivredno-prehrambenom sektoru će biti provedena putem poziva za dodjelu grantova. Projekat će također korisnicima pružiti tehničku pomoć kako bi što uspješnije iskoristili raspoloživa bespovratna sredstva.

„Za svaku pohvalu ali je to praktično nedostižno malim poljoprivrednicima. Problem je što se naša država nije potrudila da napravi ministarstvo ili agenciju koja će se baviti tim projektima i voditi te projekte. Nama je oko 100 miliona eura već propalo iz nekog inata političara“, rekao je Nedžad Bićo predsjednik Udruženja poljoprivrednika FBiH.

Vrijednost pomoći za period 2007 – 2013.g. bila je skoro 100 miliona maraka godišnje.

Podsjećamo ta sredstva zbog nemogućnosti dogovora 2013. godine preusmjerena za Kosovo i Srbiju. Prvi javni pozivi za dodjelu grantova u okviru projekta “EU4Agri” planirani su za juli, septembar i oktobar 2020.

Sunčica Šehić, TVSA

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia