online slots game malaysia
Bosna i HercegovinaVijesti

Džindić: Ključni energetski zakoni uskoro pred Vladom Federacije BiH

Federalni ministar energije, rudarstva i industrije Nermin Džindić naglasio je važnost energetske tranzicije i izrade zakonskog okvira kako bi tranzicija bila što uspješnija.

– Mi smo pripremili set reformskih zakona, Zakon o energiji, Zakon o električnoj energiji, Zakon o energetskoj efikasnosti, Zakon o južnoj interkonekciji, Zakon o plinu. To su ključni zakoni nakon čega će Federacija u potpunosti ispuniti sve zahtjeve Europske energetske zajednice i zahtjeve Europske unije – izjavio je ministar Džndić u Neumu na Energetskom summitu 2022.

Dodao je kako je dogovor da se na sjednicama Vlade FBiH usvaja jedan po jedan od spomenutih zakona.

– Određenih problema imamo vezano za neusvajanje državnog zakona o električnoj energiji i plinu. Bilo je različitih modela i različitih pristupa. Napravljena je dodatna analiza od USAID-ovog tima zajedno s Ministarstvom, određene manjkavosti prijedloga koji je bio u proceduri su detektirane i mi se nadamo da ćemo smoći snage da u dogovoru s državnim vlastima i vlastima u RS-u stignemo do finalnog drafta zakona o elektirčnoj energiji i plinu, koji je prijeko potreban i zbog nas i zbog bh. puta ka Europskoj uniji – poručio je Džindić.

Predsjedavajući Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić ustvrdio je kako će, prema mišljenjima vodećih ekonomista na planetu, pouzdana proizvodnja i snabdijevanje energijom biti jedan od ključnih faktora za razvoj, sigurnost i suverenitet ekonomija u svijetu.

– Što se tiče BiH, imamo usvojenu Energetsku strategiju, a namjera nam je da kreiramo pouzdan, efikasan, konkurentan i dugoročno održiv energetski sustav, koji bi etapno i planski išao kroz tranziciju ka čistoj energiji i obnovljivim izvorima energije u kojima BiH ima jako dobre potencijale  – ustvrdio je Zvizdić.

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia