online slots game malaysia
Bosna i HercegovinaVijesti

Dženana Rustempašić: “Bilo bi važno da djeca imaju narukvice na kojima piše da boluju od epilepsije”

Međunarodni dan epilepsije obilježava se 12. februara. Tim povodom gošća Sarajevskog jutra bila je Dženana Rustempašić iz Udruženja „Centar za borbu protiv epilepsije“. Okupljaju porodice oboljelih i oboljele od epilepsije.

 „U većini zemalja, kako u razvijenim tako i u nerazvijenim, postoji određena stigma prema ovoj grupaciji koja se odražava na sve sfere života. Ova međunarodna inicijativa je način da se skrene pažnja zakonodavstva da bi se osigurao pravovremeni tretman tih ljudi. Zatim, da se osiguraju lijekovi, jer u većini zemalja imamo neformalne grupe koje se preko socijalnih mreža sarađuju i dogovaraju se“, rekla je Rustempašić.

Svijest o epilepsiji promoviše više od 120 zemalja. Gošća TVSA ističe da je veoma jaka neformalna umreženost među državama bivše Jugoslavije.

Navodi i neke od načina kako društvo sistemski može pomoći oboljelilma.

„Bilo bi važno da u školama nastavnici ili barem psiholog mogu učenicima pružiti pomoć. Za to je u Jugoslaviji postojao ljekar ili medicinska sestra. Danas nema tog interesa, nema potrebe ni na nivou kantona, niti na nivou Federacije. Nema volje ili nema sredstava da se time bavi“ rekla je Rustampašić.

Ističe da bi bilo važno da djeca nose narukvice na kojima piše da boluju od epilepsije da im se odmah može pružiti pomoć. Dešava se, navodi, da hitna pomoć neće doći ukoliko se ne radi o bolesnicima koji su životno ugroženi.

Rustempašić je u emisiji objasnila kako pružiti prvu pomoć osobi koja doživi epileptični napad.

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia