online slots game malaysia
Bosna i Hercegovina

Džaferović u UN-u: Dejtonski sporazum mora biti u cijelosti sproveden

– Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović obratio se danas videolinkom Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija gdje je, između ostalog, rekao da je vrlo važno što su svi relevantni politički subjekti u BiH duboko svjesni činjenice da je temelje Dejtona moguće mijenjati samo kroz široki konsenzus i saglasnost svih, javlja Anadolu Agency (AA).
 

Na početku je govorio o pandemiji koronavirusa koja je obilježila ovu godinu te cijeli svijet dovela pred izazove kakve nismo mogli ni zamisliti prije toga.

“Odnoseći već stotine i stotine hiljada života, pandemija je posijala nesreću širom svijeta, ožalostivši brojne porodice sa čijom boli iskreno saosjećamo. Istovremeno, ova vrlo opasna pošast je u času blokirala fizičke veze i saobraćanje između kontinenata, regija, država, pa na koncu i svakidašnje susrete ljudi”, rekao je Džaferović.

Jedini način da se efikasno borimo protiv nje, kako je kazao, bio je da se fizički udaljimo jedni od drugih.

Posebno cijeni da je Bosna i Hercegovina, iako nije članica EU-a, uključena u sistem evropskih javnih nabavki. 

“Također, ovom prilikom želim da istaknem da vakcina protiv koronavirusa mora biti dostupna cijelom čovječanstvu”, naglasio je Džaferović.

Osvrnuo se i na 75. godišnjicu Ujedinjenih nacija, koja se obilježava ove godine.

Čestitao je i Volkanu Bozkiru na izboru za čelnika Generalne skupštine, uz poruku da može računati na punu podršku Bosne i Hercegovine u osiguranju produktivnog rada Generalne skupštine u idućih godinu dana.

Džaferović je naglasio da su multilateralne institucije i organizacije i u vremenu pandemije pokazale svoj izuzetan značaj u današnjem, globaliziranom svijetu.

“To smo posebno imali priliku vidjeti na evropskom kontinentu, gdje je historijski dogovor za paket ekonomskog oporavka Evropske unije vrijedan skoro 2 triliona eura, pokazao da je evropsko jedinstvo izuzetno snažno i da može predstavljati primjer svim drugim dijelovima svijeta. Snaga Evropske unije pokazala se i u činjenici da svoje ogromne finansijske resurse nije usmjerila samo ka svojim potrebama, već je podržala i druge, uključujući i Bosnu i Hercegovinu, kao državu koja se nalazi na putu ka članstvu u Evropskoj uniji”, podsjetio je Džaferović.

Kako je kazao, Bosna i Hercegovina i ovom prilikom izražava zahvalnost Evropskoj uniji na snažnoj podršci ekonomiji i zdravstvenom sistemu, koja je imala izuzetan stabilizacijski potencijal.

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia