online slots game malaysia
SarajevoVijesti

DZ KS: Još uvijek je nemoguće ukinuti trijažne punktove

Pred domovima zdravlja u Sarajevu nerijetko bude gužvi. Jedan od razloga je što pacijenti i dalje moraju proći trijažne punktove. Iz ove ustanove predlažu da građani pridržavaju zakazanih termina.

Evidentiranje pacijenta, mjerenje tjelesne temperature, dezinfekcija ruku, utvrđivanje da li je pacijent bio u kontaktu sa zaraženim osobama – dio je puta pacijenta prije nego dođe do ljekara. To je jedan od razloga gužvi, posebno u jutarnjim satima. Problem je i nepoštivanje zakazanih termina. 

“Kod nas se još uvijek dolazi sat vremena ranije od onoga kako je dogovoreno. Nema potrebe da se dolazi sat vremena ranije. Poštujte telefonski dogovor, poštujte datum, satnicu, jer ta satnica ljekara i medicinskih sestara, upravo je napravljena da ne bi stvrarli nepotrebne gužve na ulazu. S druge strane, mi imamo preporuku, u saradnji s kriznim štabom, tačno se zna prema kavadraturi čekaonica koliko pacijenata može biti u jednom momentu”, rekao je Arman Šarkić, glasnogovornik JU Dom zdravlja KS.

Iz Doma zdravlja kažu da pacijenti pokušavaju nadokanditi izgubljeno vrijeme, odnosno propuštene kontrole i liječenje.

“Sada je i više pacijenata više nego što je bilo, iz razloga što su se pacijenti jedan period pridržavali izolacije pa nisu izlazili. Sada smo preopterećeni, naročito laboratorija koja ujutro i ne stigne primiti sve pacijente kolika je potražnja za laboratorijom”, Edina Huskić, članica tima za trijažu, DZ Centar.

Još uvijek je nemoguće ukinuti trijažne punktove. Iako je pandemija pri kraju, iz Domova zdravlja kažu da moraju biti oprezni.

“Za Sada je sve OK, pod kontrolom je, ima nas dovoljno. Mislim da sve funkcioniše kako treba. Pacijenti su nekada malo nervozni, čekaju, nije ni nama svejedno i mi smo na kiši, ali se trudimo da svi pacijeti budu primljeni. Da se sve završi kako treba, tako da se nadam da će se sve ovo ubrzo smiriti i da će sve skroz biti OK”, istakla je Huskić

Iako je bilo primjedbi građana da je teško telefonom dobiti ljekare, iz Domova zdravlja tvrde da nisu primijetili nepravilnosti tog tipa.

Osobe sa simptomima koji mogu ukazivati na COVID-19 i dalje treba da zovu isključivo broj namijenjen za tu svrhu (JEDINSTVENI BROJ 081 920 333).

Suad Karamustafić, TVSA

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia