online slots game malaysia
Bosna i HercegovinaVijesti

Drljača: Dječiji dodatak od 1. jula u Federaciji BiH iznosiće 103 KM

– Usvajanjem Zakona o materijalnoj podršci porodicama s djecom u entitetu Federacija Bosne i Hercegovine, djeca iz porodica slabijeg imovinskog stanja i socijalno ugroženih porodica, imaće pravo na dječiji dodatak u mjesečnom iznosu od 103,17 KM do navršene osamnaeste godine života, javlja Anadolu Agency.

Prema procjenama, ovim zakonom biće obuhvaćeno oko 80.000 djece u Federaciji BiH. Prijedlog zakona bi se uskoro trebao naći u parlamentarnoj proceduri, nakon što je Vlada Federacije BiH na posljednjoj sjednici utvrdila 12 amandmana.

“Amandmanima mi smo unaprijedili predloženi zakon i značajno ublažili kriterije za ostvarivanje prava, s ciljem da obuhvatimo što veći broj djece i sve nezaposlene porodilje u Federaciji BiH. Pored toga, skratili smo i rokove za usklađivanje kantonalnih, ali i drugih propisa na tri mjeseca, a sve kako bi primjena zakona mogla početi od polovine ove godine”, pojasnio je federalni ministar rada i socijalne politike Vesko Drljača.

Primjena prava utvrđenih zakonom trebala bi početi od 1. jula ove godine, za što je Vlada Federacije BiH u ovogodišnjem budžetu planirala 50 miliona KM, dok će na godišnjem nivou iz budžeta FBiH biti osigurano oko 100 miliona KM. Uz to, Zakon garantuje da će se dječji dodatak povećavati godišnje, kako bude dolazilo do redovnog usklađivanja najniže plate.

Iz Ureda Vlade Federacije BiH za odnose s javnošću saopšteno je da je dječji dodatak do sada bio regulisan kantonalnim propisima zbog čega dolazilo je do nejednakih prava u zavisnosti od mjesta prebivališta. Analize pokazuju da kantonalni prosjek za dječiji dodatak trenutno iznosi oko 33 KM mjesečno, s tim da postoje i kantoni koji uopšte ne poznaju ovo pravo.

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia