Bosna i HercegovinaVijesti

Dr. Lejla Hadžikadić-Gušić sa svojim timom objavila prve smjernice o tretmanu karcinoma dojke u BiH

Na prošlogodišnjoj naučnoj konferenciji 12. Dani BHAAAS u BiH, koji je organizovala Bosanskohercegovačko-američka akademija umjetnosti i nauka (BHAAAS) u Mostaru, održan je okrugli stol o raku dojke koji je vodila doktorica iz SAD-a Lejla Hadžikadić-Gušić.

Rezultat tog okruglog stola su prve bh. smjernice o tretmanu karcinoma dojke, što će uveliko pomoći doktorima i zdravstvenim ustanovama u BiH da poboljašaju liječenje ove opake bolesti. Smjernice su objavljene i “The Bosnian Journal Of Basic Medical Sciences”.

Većina zemalja imaju međunarodne i nacionalne smjernice tretmana karcinoma dojke, međutim u Bosni i Hercegovini one nisu postojale.

Hadžikadić-Gušić je navela da je veoma bitno imati takav dokument koji se redovno obnavlja po naučnim istraživanjima.

– Sada u BiH možemo uspješnije i strateški liječiti pacijentice po najnovijim preporukama struke. Za karcinom dojke to je vrlo bitno pošto je to jedna struka onkologije koja se često mijenja i dopunjava prema najnovijim istraživanjima i preporukama najuglednijih klinika svijeta – kazala je Hadžikadić-Gušić.

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.