online slots game malaysia
Bosna i HercegovinaVijesti

Dom naroda prihvatio Nacrt izmjena Porodičnog zakona, implementacija presude Evropskog suda

Dom naroda Federalnog parlamenta prihvatio je na današnjoj sjednici bez mnogo rasprave Nacrt zakona o izmjenama i dopuni Porodičnog zakona Federacije Bosne i Hercegovine i uputio ga u javnu raspravu od 40 dana,

Značajna novina u Nacrtu isključuje mogućnost potpunog lišenja poslovne sposobnosti u oblastima pravne zaštite osobama s umanjenim sposobnostima i ostavlja samo mogućnost ograničenja poslovne sposobnosti.

Izmjene Porodičnog zakona u tom cilju uradilo je Federalno ministarstvo pravde radi implementacije principa na koje je ukazao 2015. godine Evropski sud za ljudska prava u predmetu ‘Hadžimejlić i drugi protiv Bosne i Hercegovine“.

Iz te presude, naime, proizilazi da u Bosni i Hercegovini trenutno postoji strukturalni problem u pogledu postupanja sa osobama kojima je oduzeta poslovna sposobnost i koje se smještaju u ustanove socijalne zaštite, a bez primjene standarda kontrole koje zahtijeva Evropska konvencija o ljudskim pravima.

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia