Bosna i HercegovinaVijesti

Dodik: Ne zna se kada u BiH stižu vakcine preko COVAX mehanizma, u RS dolazi 100.000 ruskih vakcina

Milorad Dodik, predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine rekao je danas da je dobio garancije da će u Republiku Srpsku stići oko 100.000 vakcina protiv koronavirusa u februaru, a da nema naznaka kada bi u BiH mogle da stignu vakcine preko COVAX mehanizma.

Dodik je rekao da u BiH postoje sve veći problemi u vezi obezbjeđivanja vakcina i pored napora i činjenice da su entiteti RS i Federacija BiH kroz zajednički program COVAX uplatili novac za vakcine. 

Govoreći o vakcinama koje će stići u RS Dodik je rekao da će ovih dana početi stizati iz Ruske federacije od različitih proizvođača.

Kazao je da će vakcine u RS biti besplatne i da smatra da svim građanima treba dati mogućnost izbora da li žele da se vakcinišu i kojom vakcinom.

“Što se tiče FBiH ne znam kakva je situacija oko vakcina, ali očigledno je da je neophodno direktnim kontaktom bez koncentrisanih nabavki, kakve smo imali kroz COVAX, pokušati obezbjediti vakcine”, naglasio je Dodik.

Dodao je da će obezbjediti način da se vakcinišu svi zdravstveni radnici u RS-u i prije dolaska vakcina iz Rusije, a da će o tome ovih dana razgovarati sa ljudima iz okruženja.

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.