online slots game malaysia
Bosna i HercegovinaVijesti

Dnevnik TVSA/ Predstavljena baza sudski utvrđenih činjenica o ratu u BiH

Projekt Balkanske istraživačke mreže BiH koji je od aprila 2021. godine do marta 2023. realiziran uz podršku Fonda za demokratiju Ujedinjenih naroda – Baza sudski utvrđenih činjenica o ratu u Bosni i Hercegovini, predstavljen je na istoimenom okruglom stolu. Svrha je ponuditi izvore informacija, temeljene na činjenicama koje se mogu koristiti u obrazovne i informativne svrhe.

OFF

Namjera onih koji su radili na ovoj bazi je podići nivo javnog razumijevanja i osigurati podršku suočavanju s prošlošću te se tako suprotstaviti revizionističkim narativima, dezinformacijama i negiranju zločina. Riječ je o polaznoj osnovi jer će uslijediti “update/nadogradnja/dopuna” baze koji se odnosi na presude Suda BiH, lokalne i sudove u regionu, a što će poslužiti kao platforma za komuniciranje novog pristupa sudski utvrđenim činjenicama.

 IZJAVA DENIS DŽIDIĆ, IZVRŠNI DIREKTOR BIRN-a   00:28 – 00:41 I 01:92 – 01:14 (OVO JE ZA NAS BIO POPRILIČNO NEOBIČAN PROJEKAT KOJIM SMO HTJELI IZAĆI IZ TOG NEKOG MEDIJSKOG IZVJEŠTAVANJA, IZVJEŠTAVANJA O SUĐENJIMA I NAPRAVITI ISKORAK UNUTAR SEGMENTA KOJI SE TIČE OBRAZOVANJA/ OČEKUJEM DA DA ĆE BAZU BITI MOGUĆE NAPRAVITI JOŠ KORISNIJOM ZA AKTERE OBRAZOVNOG SISTEMA – NASTAVNIKE, NADLEŽNA MINISTARSTVA, PEDAGOŠKE ZAVODE I INSTITUTE)

IZJAVA HARIS ROVČANIN, NOVINAR BIRN-a  00:31 – 00:53  (KLJUČNI CILJ BAZE SUDSKIH ČINJENICA UTVRĐENIH PRESUDAMA HAŠKOG TRIBUNALA  JESTE USTANOVLJENJE KURIKULUMA U FUNKCIJI POMOĆI NASTAVNOM OSOBLJU I DJELATNICIMA U SEKTORU OBRAZOVANJA TE UVRŠTAVANJA U NASTAVNE PLANOVE PROGRAME NA ODGOVARAJUĆIM NIVOIMA)

OFF

Kompletna baza će biti dostavljena nadležnim ministarstvima u BiH, te organizirani radni sastanci kako bi iskomunicirali naredne korake.Analizirano je gotovo 50 presuda Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju s akcentom na prvostepene presude, pošto je u njima utvrđivano činjenično stanje. A baza mapira deset regija u BiH te da sadrži više od 2.000 sudski utvrđenih činjenica od 1992. do 1995. godine.

IZJAVA HARIS 01:36   (NISMO SE BAVILI KONKRETNIM POČINIOCIMA. NAMA JE BIO CILJ DA U NASTAVNI PLAN I PROGRAM UĐE ONO ŠTO JE UTVRĐENO U MKSJ-U, A BAZA ĆE BITI I POLAZNA OSNOVA ZA BUDUĆE NOVINARE I ISTRAŽIVAČE DA NAĐU OSNOVNE PODATKE KOJE ĆE KORISTITI ZA SVOJ DALJI RAD):00

OFF

Stručna saradnica na projektu Melisa Forić pojasnila je da je baza namjenjena nastavnicima i učenicima u poučavanju najosjetljivijih tema iz najbliže prošlosti.

IZJAVA MELISA FORIĆ, FILOZOFSKI FAKULTET UNSA – ODSJEK ZA HISTORIJU 01:43 (NEKA ISTRAŽIVANJA SU POKAZALA DA UDŽBENICI, ODNOSNO DODACI UDŽBENICIMA KOJI SU SAČINJENI U POSLJEDNJE VRIJEME NISU DOVOLJAN RESURS I DA NASTAVNICIMA TREBA DOSTA VIŠE MATERIJALA):58

OFF

U sklopu ovog projekta, BIRN BiH je objavio i deset kratkih dokumentarnih filmova koji, osim zaključaka presuda, sadrže i svjedočenja preživjelih žrtava i svjedoka, a što zajedno sa sudski utvrđenim činjeicama čini multimedijalnu bazu za kreiranje metodologije za predavanja i učenje o ratu u BiH.

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia