online slots game malaysia
Kultura

Dnevnik TVSA/ Otvorena izložba arapske kaligrafije autora Muniba Obradovića

„Lijepa riječ“ naziv je izložbe arapske kaligrafije autora Muniba Obradovića koja je otvorena u galeriji Općine Novi Grad. Radovi sadrže kur’anske poruke, dijelove hadisa ili određene mudrosti. Zainteresirani je mogu pogledati radnim danima tokom mjeseca ramazana od 10 do 16 sati.

Ovih 20 kaligrafskih radova ispisani su tintom, klasičnim tehnikama na ručno-impregniranom te na ebru papiru. Za pojedine radove autor je koristio i zlatne akrilne boje.

-Ovo je moja druga samostalna izložba u Sarajevu pod nazivom „Lijepa riječ“, sami naziv inspirisan Kur’asnkim ajetom u kojem se kaže lijepa riječ je kao lijepo drvo, važno je da izgovaramo lijepe riječe, da pišemo lijepe riječ, da čitamo lijepe riječi i da su nam na umu uvijek lijepe riječi, kazao je autor izložbe

Munib Obradović je umjetnik svjetskog glasa. Njegova djela krase neke od najvažnijih objekata u svijetu, ističe načelnik Novog Grada, Semir Efendić: Harem u Meki odabrao je njegove radove, 6 ili 7 njegovih radova je na najnovijim objektima završenim prije nekolikog godina u tom sjedištu, centralnom mjestu svih muslimana svijeta. I Sarajevo i BiH više stotina godina njeguju kaligrafiju kao umjetnost pisane lijepe Kur’anske riječi, i ponos je da imamo ovakve umjetnike danas.

Kaligraf Munib Obradović rođen je u Mostaru gdje je završio Mašinski fakultet. No, ljubav prema arapskom jeziku i kaligrafiji odvela ga je u Kairo gdje je završio Umjetničku akademiju arapske kaligrafije i ornamentike. Izlagao je radove na samostalnim i kolektivnim izložbama širom BiH i inostranstva. Dobitnik je više nagrada na svjetskim takmičenjima.

5 1 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia