online slots game malaysia
SarajevoVijesti

Dnevnik TVSA/ Pravi razlozi smanjenja broja studenata na Univerzitetu u Sarajevu

Nedostatak radne snage mogao bi ubuduće biti problem za punjenje penzionog fonda, a da je manje radno-sposobnog stanovništva govore i podaci o sve manjoj zainteresiranosti mladih za studiranje. Pronalazak posla u struci nakon završenog fakulteta jedan je od mogućih razloga.

Porast inflacije, gubitak morala za studije, pronalazak posla u struci nakon fakulteta to su neki od mogućih razloga što studenti gube interesovanje. Međutim, pitali smo stručnjake koji su to zapravo pravi razlozi smanjenja broja studenata koji se upisuju na fakultete.

U posljednih nekoliko godina broj studenata upisanih na UNSA je za 20% manji, što je jedna poražavajuća brojka koja govori  da ova država trpi jednu tešku depopulaciju, ističe prorektorica Univeriziteta u Sarajevu Dženana Hrusemović: Odlazak mladih, odnosno odlazak porodica sa malom djecom koji su nekada trebali da dođu da studiraju na našim univeritetima, nažalost taj trend  u ovom trenutku je i dalje neki trend pada  i još uvijek se ne vidi neka stabilizacija.

Dekan Fakulteta političkih nauka, Sead Turčalo, ističe da negativna demografska kretanja u BiH utiču na broj visoko obrazovanih: Ono što ja vidim, a nije floskula, jeste da je zaista ovaj pad studenata bez obzira sto je to negativna pojava možemo je iskoristiti kao priliku u smislu jačanja kvaliteta. Uvođenje inovativniji programa i ponude tih programa izvan naših granica studentima koji mogu to pohađati na engleskim ili nekim drugim jezicima i u suštini UNSA i drugi univetziteti ,pogotovo javni univerzizeti , se moraju okretati u tom pravcu jer je vrlo teško promijeniti ovaj sadašnji negativni demografski trend.

A uprkos smanjenom broju upisanih studenata na UNSA, najviše je onih koji žele upisati  medicinske i tehničke fakultete. 

Naše akademije su takođe uvijek atraktivne i na akademije upisujemo broj studenata koji je poprilično zadovoljavajući. Osim toga i na fakultetima drugih grupacija, mi takođe vidimo zainteresovanost, ali je manja na području humanističkih nauka i na području društvenih nauka” objašnjava prorektorica Hrusemović.

Podsjećamo, Univerzitet u Sarajevu u akademsku 2022/2023 upisalo je , na prvi ciklus studija (integrirani i stručni) oko 3.300 studenata, od predviđenih 6.136 mjesta

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia