online slots game malaysia
SarajevoVijesti

Dnevnik TVSA/ Da li će povećanje penzija ipak biti dovoljno za normalan život?

Penzioneri u Federaciji BiH će u majuimati za oko 15 posto veće penzije. Najavljeno je to iz Fedralnog zavoda za penzijsko-invalidsko osiguranje. No, pitanje je da li će i ovo usklađivanje penzija biti dovoljno da pokrije troškove života ove veoma ugrožene kategorije stanovništva.Ukoliko se ne zaustavi rast cijena, penzioneri će najkasnije do juna tražiti vanredno usklađivanje penzija.

Penzije u Federaciji BiH će biti ponovo usklađene na osnovu BDP-a i indeksa potrošačkih cijena, poručuju iz Federalnog zavoda za penzijsko-invalidsko osiguranje. Akontacijskim principom supenzije od januara već usklađene za 11,1 posto. U PIO očekuju da će redovno usklađivanje penzija biti veće od tog iznosa za još četiri posto.

Koliko tačnoće ono iznositi, to ćemo znati 15. travnja kada se donese odluka, kada budu poznati podaci Zavoda za statistiku Federacije. Očekivanja su nekakva da će to biti ukupno oko 15-tak posto. Vidjećemo kad budu službeno poznati ti podaci onda će se donijeti odluka. Retroaktivno će biti primjenjivana od 1. siječnja ove godine što znači da će onda u svibnju naši korisnici dobiti uvećanu mirovinu za travanj za taj postotak koji bude i razlika za tri mjeseca koja su prethodila ovome” objašnjava Tomislav Kvesić, potparol PIO FBiH.

Savez penzionera Federacije BiH je još u decembru skrenuo pažnju Federalnoj vladi da, ukoliko ne obuzda rast cijena, ni ovaj procenat neće biti dovoljan za bolji život penzionera, podsjeća predsjednik Saveza Redžo Mehić: Ako se ovim tempom nastavi rast cijena odnosno inflacija, to ni iz daleka neće biti dovoljno da podmiri potrebe za osnovni, bolji materijalni položaj penzionera. Zato smo podsjetili Vladu da ima po zakonu pravo na vanredno usklađivanje penzija pod uslovom da je rast bruto domaćeg proizvoda u prethodnoj godiniveći od 3 posto a očekivati je da bude i da u budžetu nema deficita a očito da nema.    

Bosna i Hercegovina nema ni adekvatnu kulturu rada zbog čega je, potrebno da sve institucije u državi dobro analiziraju na koji način se može doći do željenog nivoa. U suprotnom, bruto domaći proizvod neće biti dovoljan da zaštiti stanovništvo od inflatornog udara.

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia