online slots game malaysia
SarajevoVijesti

Dnevnik TVSA: Povodom Međunarodnog dana rijetkih bolesti organizovana Svečana akademija

Povodom Međunarodnog dana rijetkih bolesti, Udruženje za cističnu fibrozu u BiH, Savez za rijetke bolesti FBih i Udruženje inovativnih proizvođača lijekova u BiH organiziralo je Svečanu akademiju obilježavajući time i uspješnu pobjedu- da lijekovi za cističnu fibrozu budu prepoznati u federalnom budžetu i dostupni oboljelima. Konačno je, pored Saveza otvoren i prvi Centar za rijetke bolesti pri  Kliničkom centru univerziteta u Tuzli.

U BiH ne postoji jedinstven registar oboljelih od rijetkih bolesti, tek procjena da bi mogli imati između 200-280 000 oboljelih. Upravo ta činjenica jedan je od presudnih faktora što je ograničen pristup adekvatnim lijekovima, koji su i skupi i teško dostupni. Oboljeli od cistične fibroze dugo su se borili za uvođenje inovativne modularne terapije. I izborili.

Sva druga oboljenja se finansiraju kroz Fond solidarnosti i interventne uvoze. Centar za rijetke bolesti do sada je registrirao više od 200 različitih oboljenja.Većinu lijekove nabavljaju uglavnom donacijama.

Današnji zdravstveni sistemi uglavnom nisu dovoljno informirani o rijetkim bolestima, što rezultira kasnim dijagnozama i odgovarajućim liječenjem.

Današnji zdravstveni sistemi uglavnom nisu dovoljno informirani o rijetkim bolestima, što rezultira kasnim dijagnozama i odgovarajućim liječenjem

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia