online slots game malaysia
Sarajevo

Dnevnik TVSA/ Odlazak McDonalds kompanije udarac za bh. ekonomiju

Velika sramota za ugled Bosne i Hercegovine i udarac na našu ekonomiju bio je odlazak kompanije McDonalds sa bh. tržišta krajem prošle godine. Kriminal i javašluk otjerali su svjetski lanac brze hrane. Mnogi u našoj zemlji ne vide u kojoj mjeri je ovim ukaljan brend bh. ekonomije u očima investitora iz cijelog svijeta.

Kompanija koju vodi visočki tajkun Haris Ihtijarević sklopila je 2011. ugovor s Raiffeisen bankom o zakupu poslovnog prostora u centru Sarajeva. Raiffeisen banka je tužila Ihtijervićevu kompaniju zbog neplaćanja kirije. Nakon što je odluka Kantonalnog suda u Sarajevu da jeIhtijarević dužan platiti više od milion maraka postala pravosnažna, centrala McDonaldsa je odlučilaoduzeti licencu Ihtijarevićevoj kompaniji. Građani su razočarani odlaskom svjetskog lanca brze hrane iz naše zemlje.

Profesorica Melika Husić – Mehmedović kaže da se svi trebamo zabrinuti za imidž Bosne i Hercegovine jer je odlazak McDonaldsa veliki udarac na brend bh. ekonomije u svijetu: Meni je nevjerovatno kako neko može reći, „Zašto nama treba McDonalds?Mi imamo sjajne ćevape“. Mi smo dugo godina bili jedini grad koji nije imao McDonalds, koji nije imao ovog investitora. Sasvim je nebitno šta je to ono što on prodaje, bitan je imidž koji on donosi zemlji u koju on ulazi i još gore bitan je imidž koji on odnosi kada izlazi iz neke zemlje. Posebno jer je rijetkost da McDonalds napušta neka tržišta.

Ministar privrede Kantona Sarajevo koji je fokus svog rada stavio na privlačenje investicija u Bosnu i Hercegovinu smatra da je ovo loša poruka svim investitorima: To je loš signal za sve investitore koji u toj kompaniji sigurno vide na neki način dozvolu za dolazak ili nedolazak na određeno područje. Ako jedan takav brend nije uspio da se izbori sa svim našim i pozitivnim i negativnim elementima, birokratskih procedura, administracije, loše poslovne klime onda ne znam kako će svi drugi.  

Ostaje nada da će druga bh. kompanija dobiti franšizu McDonaldsa za Bosnu i Hercegovinu. Svako ko misli da je u pitanju samo lanac brze hrane onda ne razumije kako funkcioniše svjetsko tržište i šta odlazak ove kompanije znači za ostale investitore koji žele poslovati u našoj zemlji.

3.3 3 votes
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia