online slots game malaysia
Bosna i Hercegovina

Dnevnik TVSA// Ništa od povećanja plata do 400 KM radnicima

Na dnevni red današnje sjednice Predstavničkog doma Parlamenta FBiH nisu uvrštene tačke na kojima su insistirali Udruženje poslodavaca u Federaciji Bosne i Hercegovine i Savez samostalnih sindikata BiH, a čime bi bilo omogućeno povećanje plaća radnicima do 400 KM. Prema predloženim izmjenama dva zakona, na ova povećana neto primanja radnika, privredna društva i obrtnici plaćali bi samo umanjene doprinose za penzijsko i zdravstveno osiguranje, što bi omogućilo da ukupno povećanje plaće ide direktno radnicima. Ipak, za povećanje plata radnicima zastupnici danas čini se nisu imali sluha.

Drugoj redovnoj sjednici Predstavničkog doma Parlamenta Federacije prethodila je burna rasprava oko dnevnog reda na čije usvajanje se čekalo više od dva sata. Tako će, barem za sada, radnici u FBiH ostati bez povećanja plate koja bi im usvajanjem pomenutih zakona bila veća i do 400 maraka.

“Osnovni razlog zbog kojeg smo radili na ovim zakonima su poboljšanje standarda radnika i njihovih primanja niko ne bi ništa gubio usvajanjem i ključno je pitanje šta će sada poduzeti sindikati jer znamo njihov stav o ovome, a to što smo po prvi put mi i Sindikat zajedno napravili zakon govori koliko smo svi skupa obeshrabreni današnjim stavom zakonodavne vlasti u FBiH”, izjavio je Mario Nenadić, direktor udruženja poslodavaca FBiH.

Zastupnici Demokratske fronte danas su podnijeli inicijative za smjenu predsjednice Federacije Lidije Bradare i predsjedavajuće Predstavničkog doma Parlamenta FBiH Mirjane Marinković Lepić, koje nisu dobile podršku zastupnika. O devetoj tačci dnevnog reda Izbor i imenovanja danas nije bilo riječi. Komisija koja je jučer prekinula sjednicu danas je nije nastavila tako da nisu bila dostavljena imena kandidata za nedostajućeg sudiju Ustavnog Suda BiH. Mnogi zastupnici su i danas komentirali kako je prijedlog da prvorangirani Marin Vukoja bude izabran neprihvatljiv.

“Nijedna politički angažovana ličnost ne bi trebala biti u Ustavnom sudu, a za dotičnog gospodina se zna da je sekretar u državnom Domu i da je HDZ, mi smo eksplicitno protiv toga da se još jedan sudija BiH isporuči Draganu Čoviću”, istakao je Mahir Mešalić, zastupnik u Predstavničkom domu PFBiH.

Na to se nadovezao još jedan zastupnik u PFBiH, Slaven Raguž:

-“Ako je struka rekla da je on najbolji kandidat ja ne vidm razloga zašto on ne bi bio izabran u Ustavni sud, a što se tiče političke pozadine, mi već u sudu imamo sudije koji su članovi SDA pa ako ćemo već pričati o Vukoti hajmo onda pričati o svima”, izjavio je zastupnik iz redova HRS-a.

Zastupnici su usvojili i Nacrt zakona o jedinstvenim načelima i okviru materijalne podrške lica sa invaliditetom čiji predlagač je bila Vlada FBiH. Odobreno je i zaduženje Federacije od 25 miliona eura kod Evropske banke za obnovu i razvoj za izgradnju tramvajske pruge Ilidža-Hrasnica.

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia