online slots game malaysia
SarajevoVijesti

DNEVNIK TVSA/Na sarajevskom izletištu Barice akcija čišćenja okupila više od 100 volontera

Danas je na sarajevskom izletištu Barice započela akcija čišćenja koja je okupila više od 100 volontera iz različitih organizacija i škola. Posebnost ovog projekta je u tome što su njima obuhvaćene različite dobne skupine – od starijih  do onih najmlađih, a upravo oni bili su glavni akteri danas održane akcije čišćenja okoliša.

Izletište Barice – predivna priroda, savršeno za bijeg tokom vikenda. Površine za boravak  bile su prepune različitih vrsta otpada, a najčešće PVC ambalaža, limenki, praznih boce od alkoholnih i bezalkoholnih pića. Akciji čiščenja pridružili su se Kemal i Kasim Kulović.

-Situacija na terenu je pravo teška, puno stvari se počelo razgrađivati, one se poderu, raspadnu, i ja moram micati korijen, ali može se raditi opet, ima nas dosta, imamo kesa i sistem kako da odvezemo sve – kazao je Kasim Kulović, učesnik akcije čišćenja.

-Dosta je smeća sakriveno iza žbunja, što otežava rad, ali eto trudimo se koliko možemo – poručio je Kemal Kulović, učesnik akcije čišćenja.

Svoju svijest je odlučila promijenitii Ajša Hodžić, učenica prvog razreda Mašinske tehničke škole. Sa svojim prijateljima iz razreda čistila je sarajevsko izletište.

Malim koracima, poput pravilne reciklaže, možemo da dobijemo zdravu planetu Zemlju i da naravno, ta planeta bude i za naše sljedeće generacije koje dolaze – poručila je Ajša Hodžić, učesnica akcije čišćenja.

Akcija čišćenja Barica organizuje se svake godine, a nažalost, rezultati akcije svaki put pokažu i veliki nemar pojedinaca. Inicijativu za akciju pokrenuli su Jericho Fondacija i zaposlenici preduzeća Rad, a podršku je pružilo više od 100 volontera Let’s Do It BiH.

-Ovdje smo i pridužili se ovoj akciji jer smo u sklopu našeg proljetnog seminara koji održavamo zajedno s našim stipendistima htjeli da uklopimo jednu društevno korisnu akciju i ovo se savršeno uklopilo u naš raspored – istakla je Alisa Hidić iz Jericho fondacije.

-U proteklih mjesec dana provodimo jedan projekat u cilju obilježavanja Dana planete zemlje, projekat smo nazvali “Planeta protiv plastike” gdje smo nizom aktivnosti, kao što su anketiranje građana, posjete osnovnim i srednjim školama, vrtićima i na kraju završenoj manifestaciji koja je održana jučer na reciklažnom dvorištu KJKP “RAD” i današnjim čišćenjem Barica, završili taj projekat – istakao je Nijaz Salamović, direktor KJKP “Rad”.

Akcijom čišćenja se nastoji obilježiti 22. april – Dan planete Zemlje, a ujedno i podići svijest o zaštiti okoliša. Vrijedi podsjetiti da je ovo jedan od najvrijednijih primjera brige o očuvanju okoliša u našem gradu, te da su pored čišćenja određenih dijelova grada učesnici na ovaj način poslali i poruku kako treba brinuti o svojoj okolini.

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia