online slots game malaysia
SarajevoVijesti

Dnevnik TVSA/ EU u saradnji s bh.univerzitetima pokrenula program podrške unapređivanja obrazovanja

Koliko je visoko školstvo bitno za svaku državu govori činjenica da je EU u saradnji s bh.univerzitetima pokrenula trogodišnji program podrške unapređivanja obrazovanja.  Domaćim univerzitetima  u provođenju projekata partneri će biti i univerziteti iz Španije, Rumunije i Austrije. Višemilionsku finansiju pomoć pružit će EU putem Instrumenata za pretpristupnu pomoć.

Uključenje akademske zajednice u proces donošenja odluka, naročito u kontekstu EU integracija, uvođenje studentskih razmjena u istraživačke svrhe, pružanje podrške univerzitetima u izradi projektnih prijedloga te uspostava Sistema karijernog savjetovanja na univerzitetima  – projekti su koji će biti provođeni naredne tri godine na nekoliko univerziteta u našoj zemlji.

Poznato je da je BiH godinama dio ERASMUS programa razmjene studenata i profesora. Ovo je prilika da se i mimo toga uspostave veze s univerzitetima širom Evrope, a tako i domaćim.

Studentima iz naše zemlje pruža se sada mogućnost da, između ostalog, studiraju i u Španiji.

–Razmjena studenata, ako posmatramo u globalnom kontekstu, važna je zbog međusobnog upoznavanja. Važno je upoznati različita okruženja, kulture, drugi jezik. Sve te različitosti na jednom mjestu daju drugačiju perspektivu, vrijednosti i doprinose većem samopouzdanju kod samih studenata, a kasnije i zajednica iz kojih dolaze, kazao je Roberto Baelo Alvarez sa Univerziteta u Leonu, Španija.

O unapređenju visokog obrazovanja često pričamo, a u praksi malo toga konkretno provodimo. Skloni smo i čestim ulascima u reformske procese, koji, smatraju nadležni, ne rezultiraju značajnim pomakom naprijed.

OFF5: Upravo dugoročni cilj ovih projekata jeste zadržati mlade ljude u našoj zemlji, ali i one koji su otišli pokušati vratiti nazad nudeći im bolje uslove akademskog usavršavanja u BiH.  

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia