online slots game malaysia
Bosna i HercegovinaVijesti

Dnevnik TVSA/ Prekinimo ćutanje – unapređenje odgovora na seksualno nasilje u BiH

Zašto se seksualno nasilje rijetko prijavljuje u BiH? Dobijaju li žrtve neophodnu podršku? Kakve su kazne za počinioce? Na ova pitanja institucije sistema moraju odgovoriti prevashodno usklađivanjem krivičnog zakona sa Istanbulskom konvencijom na što smo se obavezali još 2014 godine. O ovim temama bilo je govora danas na susretu novinara I organizacija civilnog društva u okviru projekta “Prekinimo ćutanje – unapređenje odgovora na seksualno nasilje u BiH“.

U Bosni i Hercegovini  samo jedna od deset žrtava prijavi seksualno nasilje, rezultat je istraživanja Fondacije lokalne demokratije. Neki od razloga neprijavljivanja su neadekvatan sistem zaštite i strah od stigme. Budući da je u 2021. bilo približno 50 prijava za seksualno nasilje, to otvara pitanje crne brojke neprijavljenih slučajeva, te je nužno unaprijediti sistem podrške žrtvama.

Centri su zamišljeni kao sigurni prostor u kojima će sa žrtvom razgovarati obučeni policajci, kao i stručne osobe koje će joj pružiti neophodnu podršku. Ovo je način na koji nevladine organizacije vrše pritisak na državu koja je još 2014. godine ratificirala Istanbulsku konvenciju i do danas nije ispunila obavezu da uskladi Krivični zakon s Konvencijom Vijeća Evrope o sprečavanju i suzbijanju nasilja prema ženama i nasilja u porodici. U Federalnom parlamentu do sada je bilo sedam inicijativa za izmjene Krivičnog zakona, no do sada se to nije dogodilo.

Čim su saznali da je nacrt novog krivičnog zakona u FBiH u fazi izrade, 16 nevladinih organizacija uputilo je komentare Federalnom parlamentu, među kojima i zahtjev za učešće u izradi nacrta. Obavili su i sastanak s radnom grupom iz Ministarstva pravde te saznali da je izrada nacrta na samom početku, a nastavak čeka uspostavu nove vlasti. No i sam zakon bit će tek početak rješenja, budući da je neophodno harmonizirati zakone entitetskih i državnog nivoa.     

Nakon usvajanja zakona, nužno je osigurati i njihovu punu primjenu. Na tom putu važan je pritisak civilnog društva i medija na institucije kako bi konačno bio uspostavljen adekvatan sistem prevencije, podrške žrtvi i sankcioniranja počinioca, u kome se žrtve neće libiti prijaviti svaku vrstu nasilja.

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia