online slots game malaysia
Bosna i HercegovinaVijesti

Dnevnik TVSA: BiH je daleko od evropskih standarda po pitanju javne potrošnje

Javna potrošnja jedan je od bitnih pokazatelja aktuelnog stanja u jednoj državi. U BiH situacija je daleko od evropskih standarda, naročito kada je u pitanju stepen transparentnosti trošnja budžetskih sredstava. Udruženje mreža za izgradnju mira u saradnji sa USAID-om, provela je istraživanje u toku prošle godine na niovu BiH. Detaljni rezultati analize bit će uskoro objavljeni i dostupni široj javnosti.

Više od 30 jedinica lokalne samouprave u BiH bilo je dio istraživanja o javnoj potrošnji za period 2019 – 2022. Ciljevi –  pokazati gdje i kako se novac troši te vraćanje povjerenja građana prema lokalnim zajednicama.

A kako se troše javna sredstva u lokalnim zajednicama pitali smo revizore. Odgovaraju – vrlo često novac se ne troši u skladu sa zakonom.

Također, istraživanja pokazuju i to da se budžeti ne implementiraju efikasno. Billježe se određeni suficiti, odnosno neutrošenih sredstava je otprilike 100 maraka po stanovniku.

Po pitanju transparentnosti KS prilično bolje stoji u odnosu na ostale lokalne zajednice, djelomično zahvaljujući boljoj kontroli nosilaca javnih funkcija i radu Ureda za borbu protiv korupcije. No, i dalje je problem što je opšti nivo transparentnosti BiH u padu.

Podsjetimo, zbog optužbi za razne malverzacije i zloupotrebu položaja, trenutno procesi se vode protiv bivšeg gradonačelnika Sarajeva Abdulaha Skake, te nekadašnjih načelnika opština Stari Grad i Ilidža –  Ibrahima Hadžibajrića i Senaida Memića.  

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia