Bosna i HercegovinaVijesti

Đidelija: Birališta zatvorena, izborni proces protekao bez većih problema

Birališta za lokalne izbore za Gradsko vijeće Mostara su zatvorena, potvrdio je Feni predsjednik Gradske izborne komisije (GIK) Mostar Hilmo Đidelija.

-Biračka smjesta su sva zatvorena. Trenutno se radi na prikupljanju podataka o postotku izlaznosti po biračkim mjestima, ali kad se sve sumira on će biti oko 55 posto – kazao je Đidelija. 

Po njegovim riječima, nekih drastičnijih problema na biralištima nije bilo.

– Sitnih problema je bilo, ali oni niti su uticali niti mogu uticati na izborne rezultate – dodao je Đidelija.

Prema podacima Centralne izborne komisije BiH na izborima za Gradsko vijeće Mostara do 16 sati na redovnim biračkim mjestima glasalo je 38.692 birača, odnosno 40,32 posto.

Mostarke i Mostarci, njih 100.864 s pravom glasa, mogli su glasati na 150 biračkih mjesta. Za glasanje putem pošte registrovano je 3.985 birača i biračica.

Izbore u Mostaru nadgledalo je ukupno 1.717 promatrača. CIK je za nadgledanje izbora u Mostaru akreditirao 361 promatrača, i to po pet promatrača političkih subjekata, 302 promatrača udruga građana i 54 međunarodna promatrača. GIK Mostar akreditirao je 1.356 promatrača političkih subjekata.

Za mjesto u Gradskom vijeću Mostara, koje broji 35 vijećnika, takmiči se 370 kandidata iz 31 političkog subjekta (22 političke stranke, 5 koalicija i 4 nezavisna kandidata).

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.