online slots game malaysia
SarajevoVijesti

Sindikat policije KS osudio ispitivanje policajca u svojstvu osumnjičenog

Sindikat policije KS saopćio je da je saznanje da je postupajući tužilac Tužilaštva Kantona Sarajevo, u vezi sa događajem u NLB banci od 18. decembra 2020., njihovog kolegu ispitao u svojstvu osumnjičenog, odnosno htio ga lišiti slobode, nešto što zaslužuje svaku osudu.

Naglašavaju da nisu, niti žele biti izvan zakona, ali cjelokupan događaj i sve ono što je prethodilo upotrebi sile – službenog vatrenog oružja, ukazuje na to da su bili ispunjeni zakonom propisani uslovi da bude upotrijebljena zakonom dozvoljena smrtonosna sila i da je kolega profesionalno, od sebe i drugih građana, odbio protivpravni napad osobe koja nije prezala da napadne raspoloživim oštrim predmetom.

Pojašnjavaju da postoji zakonom propisani postupak u kojem se utvrđuje i ocjenjuje upotreba sile, pa i vatrenog oružja od strane policijskog službenika, o čemu je tužilac trebao voditi računa, kao i omogućiti policajcu da se podvrgne neophodnom psihološkom i drugom tretmanu, a ne da ga ispituje u svojstvu osumnjičenog.

– Zbog toga, ako nadležni organi Sindikata donesu odluku, održati ćemo i proteste ispred zgrade Kantonalnog tužilaštva, te ćemo pozvati građane da nam se pridruže, jer smo mi ovlašteni da, u skladu sa zakonom, štitimo sebe i građane od nasilnika i napadača, uključujući i to da upotrijebimo službeno oružje, sukladno zakonu i pravilima službe – saopćeno je iz Sindikata policije KS.

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia